Οι long επενδυτές επιχειρούν να «αυτονoμήσουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών από το διεθνές κλίμα, αξιοποιώντας blue chips και τράπεζες. Καθοριστική η ατζέντα MSCI, αναδιαρθρώσεων δεικτών και εταιρικών αποτελεσμάτων.
Σε περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, με τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο να βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα και τη μεταβλητότητα διεθνώς αυξημένη, οι long επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητούν τρόπους «αυτονόμησης» της ελληνικής αγοράς. Η πρόσφατη συμπεριφορά επιλεγμένων blue chips δείχνει τάση διαφοροποίησης έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών, με αιχμή αγορές από «ισχυρά χέρια» σε μετοχές-σηματωρούς.
Διεθνές περιβάλλον και κεντρικές τράπεζες
Ο δείκτης φόβου VIX κινείται γύρω από τις 25 μονάδες, το Brent διαπραγματεύεται πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι και το WTI κοντά στα 99 δολάρια, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αποκλιμακώνεται οριακά στο 4,27%. Το μείγμα υψηλών τιμών ενέργειας και αυξημένων επιτοκίων πιέζει την πραγματική οικονομία και τα εταιρικά περιθώρια. Σε αυτό το πλαίσιο, η δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης από Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις σε οικονομία και επενδύσεις, παραμένει κρίσιμο ερώτημα για τις αγορές.
Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η μέχρι τώρα «άμυνα» οφείλεται σε στοχευμένες κινήσεις σε μεγάλα χαρτιά, που επέτρεψαν οριακή υπεραπόδοση έναντι άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Το ζητούμενο είναι αν αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να αποκτήσει διάρκεια.
MSCI, τράπεζες και εταιρικά μεγέθη στο επίκεντρο
Καταλύτης για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται η ολοκλήρωση της διαβούλευσης του οίκου MSCI για την προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, οι επικείμενες αναδιαρθρώσεις δεικτών FTSE/Russell και STOXX, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Scope Ratings, αλλά και το πρώτο triple witching του 2026 δημιουργούν πυκνή τεχνική και ειδησεογραφική ατζέντα.
Κλειδί για τη συνέχιση της «αυτονόμησης» θεωρείται ο τραπεζικός κλάδος. Ο δείκτης τραπεζών κινείται στις 2.313,19 μονάδες, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στα 7,30 ευρώ και θετική εβδομαδιαία απόδοση. Θετικά γράφουν και η Optima Bank (8,76 ευρώ) και η Credia Bank (1,31 ευρώ), με την τελευταία εν αναμονή έκτακτης γενικής συνέλευσης. Η παρουσία των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών σε συνέδριο της Morgan Stanley ενδέχεται να λειτουργήσει ως αφορμή για επανατιμολόγηση του κλάδου, εφόσον πειστούν τα ξένα χαρτοφυλάκια για τη βιωσιμότητα της κερδοφορίας.
Ενέργεια, βιομηχανία και επόμενα εταιρικά μηνύματα
Στο μέτωπο της ενέργειας, η εκτόξευση των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην Ευρώπη επαναδιαμορφώνει ισορροπίες και κόστη, με άμεσο αποτύπωμα στα λειτουργικά έξοδα των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Η αγορά αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης, καθώς η καθυστέρηση συντηρεί αβεβαιότητα στα επιχειρηματικά πλάνα.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η ροή αποτελεσμάτων χρήσης 2025. Στο επίκεντρο μπαίνουν οι ανακοινώσεις εταιρειών όπως Trade Estates, Bylot, Autohellas, Allwyn, TITAN, ΔΕΗ, Μοτοδυναμική και Lavipharm, όχι μόνο για τα περυσινά μεγέθη αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις συνέπειες της νέας κρίσης σε κόστος χρήματος και ενέργειας. Οι long επενδυτές ποντάρουν ότι ο συνδυασμός πιθανής θετικής έκβασης από MSCI, σταθερών εταιρικών μεγεθών και ενεργοποίησης «ισχυρών χεριών» στις τράπεζες θα επιτρέψει στο Χρηματιστήριο Αθηνών να διατηρήσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μια σχετική αυτονομία από τις διεθνείς αναταράξεις.
Σχόλιο
: Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία: αν οι επόμενες εβδομάδες φέρουν θετικά σήματα από MSCI, αξιολογήσεις και τραπεζικές παρουσιάσεις, οι long μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την τρέχουσα διαφοροποίηση· σε αντίθετη περίπτωση, η εξάρτηση από το διεθνές κλίμα και την πορεία της ενέργειας θα επανέλθει με ένταση.






