Ρίσκα για ελληνική οικονομία και τράπεζες από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η νέα γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή αναγκάζει τους οίκους αξιολόγησης να επανεκτιμήσουν τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες. Στο επίκεντρο η εξάρτηση από τουρισμό, ναυτιλία και ενέργεια.

Η αναζωπύρωση της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή λειτουργεί ως καμπανάκι για την ελληνική οικονομία και ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με δύο νέες αναλύσεις από τη Morningstar DBRS και την Autonomous. Οι οίκοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, παραμένει εκτεθειμένη σε εξωγενείς κλυδωνισμούς λόγω της δομικής εξάρτησης από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, αλλά και των μακροοικονομικών ευπαθειών που σχετίζονται με την ενέργεια και τα εξωτερικά ελλείμματα.

Τουρισμός, ναυτιλία και πετρέλαιο ως πολλαπλασιαστές κινδύνου

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις ροές τουριστών προς την Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω επιδείνωσης του κλίματος ασφάλειας είτε μέσω αύξησης του κόστους μετακινήσεων. Για την Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης και εισροής συναλλάγματος, μια παρατεταμένη επιβράδυνση θα μπορούσε να πιέσει το ΑΕΠ, τα δημοσιονομικά και κατ’ επέκταση την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.

Παράλληλα, η ναυτιλία – δεύτερος κρίσιμος κλάδος για την ελληνική οικονομία – επηρεάζεται από την αναδιάταξη των θαλάσσιων διαδρομών, το αυξημένο κόστος ασφάλισης και τις πιθανές καθυστερήσεις στη διέλευση στρατηγικών στενών. Η άνοδος των τιμών πετρελαίου επιβαρύνει το μεταφορικό κόστος, αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις και διευρύνει το ενεργειακό κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Spreads, εξωτερικά ελλείμματα και τραπεζική σταθερότητα

Οι εκθέσεις της Morningstar DBRS και της Autonomous εστιάζουν επίσης στη διεύρυνση των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι αγορές τιμολογούν υψηλότερο γεωπολιτικό κίνδυνο για την περιοχή. Η αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου μπορεί να μετακυλιστεί έμμεσα στην πραγματική οικονομία, δυσκολεύοντας τη χρηματοδότηση επενδύσεων και την αναχρηματοδότηση χρέους επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα, με διαχρονικά ευάλωτη εξωτερική θέση και ενεργειακή εξάρτηση από εισαγωγές, είναι πιο εκτεθειμένη σε παρατεταμένα υψηλές τιμές πετρελαίου. Αυτό ενδέχεται να επιβαρύνει τα εξωτερικά ελλείμματα και να περιορίσει το περιθώριο άσκησης αντικυκλικής πολιτικής σε περίπτωση επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Παρά την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, οι οίκοι προειδοποιούν ότι η μελλοντική πορεία τους θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς και από την ικανότητα της οικονομίας να απορροφήσει νέους εξωγενείς κραδασμούς χωρίς σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Σχόλιο SBCTV : Η νέα κρίση λειτουργεί ως stress test για το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης, αποκαλύπτοντας πόσο ακριβό μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα το τρίπτυχο «τουρισμός-ναυτιλία-ενεργειακή εξάρτηση» χωρίς ουσιαστική παραγωγική και εξαγωγική διαφοροποίηση.

#τραπεζες #οικονομια #ΜέσηΑνατολή #τουρισμός #ναυτιλία #ομόλογα

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.