Η εβδομάδα που ξεκινά δεν είναι «γεμάτη». Είναι δομικά επικίνδυνη για τις αγορές.
Από τη μία πλευρά ξεκινά η περίοδος αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ, με βαριά χαρτιά όπως Goldman Sachs, JPMorgan, Wells Fargo, Citigroup και BlackRock να ανοίγουν τον κύκλο. Από την άλλη, η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να λειτουργεί ως βασικός driver αστάθειας, επηρεάζοντας άμεσα ενέργεια, ναυτιλία και risk sentiment.
Η αγορά θα προσπαθήσει να τιμολογήσει δύο αντικρουόμενες πραγματικότητες: ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα δύο δεν συνυπάρχουν εύκολα.
Στο γεωπολιτικό σκέλος, οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσινγκτον έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου η ένταση παραμένει υψηλή και η εκεχειρία στην ευρύτερη περιοχή παραμένει εύθραυστη. Ο Benjamin Netanyahu δεν δείχνει διάθεση ουσιαστικής αποκλιμάκωσης, ενώ η πίεση από τις ΗΠΑ είναι περισσότερο τακτική παρά στρατηγική. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρξει πρόοδος, δύσκολα θα αλλάξει το risk profile της περιοχής άμεσα.
Παράλληλα, η διπλωματική κινητικότητα επεκτείνεται. Η συνάντηση της Ursula von der Leyen με τον Mark Rutte στις Βρυξέλλες θα έχει ξεκάθαρη στόχευση: ευρωπαϊκή άμυνα, ενεργειακή ασφάλεια και repositioning της ΕΕ σε ένα περιβάλλον όπου οι ΗΠΑ στέλνουν όλο και πιο mixed signals.
Στην Ασία, η επίσκεψη του Προέδρου του Βιετνάμ στην Κίνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η γεωοικονομική αναδιάταξη συνεχίζεται, με τις χώρες της περιοχής να αναζητούν ισορροπίες μεταξύ Δύσης και Πεκίνου.
Στο μακροοικονομικό επίπεδο, τα δεδομένα πληθωρισμού από Ευρωζώνη και ΗΠΑ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Οι αγορές θέλουν να δουν αν το ενεργειακό σοκ από την κρίση στο Ιράν αρχίζει να περνάει στον πυρήνα της οικονομίας. Τα στοιχεία από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και συνολικά την Ευρωζώνη θα δείξουν αν η Ευρώπη μπαίνει σε νέο κύκλο πληθωριστικής πίεσης.
Ταυτόχρονα, η Κίνα ανακοινώνει ΑΕΠ, σε μια περίοδο που η παγκόσμια ζήτηση είναι εύθραυστη και η εσωτερική της οικονομία προσπαθεί να ισορροπήσει. Τα δεδομένα αυτά θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το global growth narrative.
Στις ΗΠΑ, το Beige Book της Fed και τα στοιχεία τιμών παραγωγού θα λειτουργήσουν ως early warning για το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός. Αν επιβεβαιωθεί ότι το ενεργειακό κόστος περνάει στην οικονομία, τότε η Fed θα βρεθεί ξανά σε δύσκολη θέση.
SBC Analysis
Η εβδομάδα δεν θα κριθεί από τα earnings. Θα κριθεί από το αν η γεωπολιτική θα αφήσει τα earnings να μετρήσουν.
Αν η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμείνει ελεγχόμενη, οι αγορές μπορούν να στηριχθούν στα εταιρικά αποτελέσματα και να διατηρήσουν τη δυναμική τους. Αν όμως υπάρξει νέα κλιμάκωση, τα αποτελέσματα θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Το βασικό takeaway είναι ότι οι αγορές μπαίνουν σε φάση όπου τα fundamentals δεν αρκούν. Χρειάζεται σταθερότητα στο γεωπολιτικό περιβάλλον για να λειτουργήσουν.
Και αυτή τη στιγμή, σταθερότητα δεν υπάρχει.







