Κίνα: Στρατηγική θωράκιση της συμμαχίας με Ρωσία απέναντι στη Δύση

Η συνάντηση Σι Τζινπίνγκ – Λαβρόφ στο Πεκίνο επιβεβαιώνει το βάθος της σινορωσικής στρατηγικής σύμπλευσης. Το Πεκίνο μιλά για αμοιβαία προστασία συμφερόντων σε πολυπολικό περιβάλλον.

Η συνάντηση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Πεκίνο σηματοδοτεί ακόμη ένα βήμα εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Σι τόνισε ότι Κίνα και Ρωσία οφείλουν να προστατεύουν τα «νόμιμα συμφέροντά» τους μέσω ισχυρότερου και πιο αποτελεσματικού στρατηγικού συντονισμού, στέλνοντας σαφές μήνυμα για στενή σύμπλευση σε ένα ολοένα πιο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Εμβάθυνση μέσω BRICS και Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Κεντρικό στοιχείο της παρέμβασης του Κινέζου προέδρου ήταν ο ρόλος των πολυμερών σχηματισμών, ιδίως των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Ο Σι υπογράμμισε ότι η σινορωσική εταιρική σχέση έχει ήδη «αποφέρει καρπούς», επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο αυτών των οργανισμών. Οι BRICS και ο SCO λειτουργούν ως πλατφόρμες μέσω των οποίων Πεκίνο και Μόσχα επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την επιρροή τους στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό σύστημα, προωθώντας την εικόνα ενός πολυπολικού κόσμου, λιγότερο εξαρτημένου από τις δυτικές δομές.

Η αναφορά στα «νόμιμα συμφέροντα» παραπέμπει σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από την ασφάλεια και την άμυνα μέχρι τις ενεργειακές ροές, την τεχνολογία και το εμπόριο, όπου Κίνα και Ρωσία αντιμετωπίζουν κυρώσεις, περιορισμούς και πολιτική πίεση από τη Δύση. Η επιλογή του Πεκίνου να συνδέσει την προστασία αυτών των συμφερόντων με την ενίσχυση των BRICS και του SCO αποκαλύπτει την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν οι οργανισμοί αυτοί ως αντίβαρο στους παραδοσιακούς δυτικούς θεσμούς.

Συμβολικά μηνύματα προς Μόσχα και Δύση

Ιδιαίτερο συμβολικό βάρος έχει και η δημόσια πρόσκληση του Σι προς τον Λαβρόφ να μεταφέρει τους «ειλικρινείς χαιρετισμούς» του στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η χειρονομία αυτή επιβεβαιώνει όχι μόνο τη στενή προσωπική σχέση των δύο ηγετών, αλλά και την πολιτική δέσμευση σε Πεκίνο και Μόσχα να παρουσιάζονται ως ενιαίο στρατηγικό μπλοκ απέναντι στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Για την Κίνα, η εμβάθυνση της σχέσης με τη Ρωσία ενισχύει την ενεργειακή και στρατηγική της ασφάλεια, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και διαδρομές. Για τη Ρωσία, η στήριξη της Κίνας λειτουργεί ως ζωτικό αντίβαρο στις δυτικές κυρώσεις και στις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση και τεχνολογία. Ακόμη και χωρίς την ανακοίνωση νέων συγκεκριμένων συμφωνιών, η συνάντηση Σι–Λαβρόφ λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι ο σινορωσικός άξονας παραμένει σταθερή και υπολογίσιμη μεταβλητή στη διεθνή σκηνή, με άμεσες προεκτάσεις για την ασφάλεια, τις αγορές ενέργειας και τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Σχόλιο SBCTV : Η ρητή αναφορά σε «προστασία συμφερόντων» δείχνει ότι Πεκίνο και Μόσχα εγκαταλείπουν την αμφισημία και επιλέγουν ανοιχτά τη συσπείρωση, μετατρέποντας BRICS και SCO σε βασικά εργαλεία αμφισβήτησης της δυτικής ηγεμονίας.

#Κίνα #Ρωσία #ΣιΤζινπίνγκ #Λαβρόφ #ΔιεθνείςΣχέσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.