Μπαράζ κατασχέσεων από ΑΑΔΕ για ληξιπρόθεσμα, στο κόκκινο οι οφειλέτες

Η ΑΑΔΕ κλιμακώνει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με μαζικές κατασχέσεις λογαριασμών και εισοδημάτων. Στο στόχαστρο σχεδόν επτά στους δέκα ενεργούς οφειλέτες.

Σε φάση επιθετικής είσπραξης έχει περάσει η ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας σε μαζική κλίμακα κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα για τη διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τα στοιχεία για την περίοδο 2024–2025 αποτυπώνουν ένα περιβάλλον έντονης πίεσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με κάθε διαθέσιμο εισόδημα και περιουσιακό στοιχείο να βρίσκεται δυνητικά στο μικροσκόπιο της φορολογικής διοίκησης.

Ρεκόρ οφειλετών υπό μέτρα και έκρηξη κατασχέσεων

Στο τέλος του 2025, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 3,71 εκατομμύρια. Από αυτούς, για περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια η Εφορία έχει τη δυνατότητα λήψης αναγκαστικών μέτρων, ενώ ήδη 1,66 εκατομμύρια ΑΦΜ βρίσκονται σε καθεστώς κατάσχεσης ή άλλης μορφής πίεσης. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 72%, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν επτά στους δέκα «ενεργούς» οφειλέτες έχουν ήδη μπει σε μέτρα.

Κεντρικό εργαλείο παραμένουν οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων: δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων και κάθε σταθερού εισοδήματος. Μόνο μέσα στο 2025 επιβλήθηκαν πάνω από 500.000 τέτοιες κατασχέσεις, αριθμός αυξημένος έναντι του προηγούμενου έτους, επιβεβαιώνοντας την κλιμάκωση του εισπρακτικού μετώπου. Συνολικά, τα αναγκαστικά μέτρα ξεπέρασαν τις 528.000 πράξεις, περιλαμβάνοντας πλειστηριασμούς, υποθήκες, παραγγελίες κατάσχεσης και ποινικές διώξεις, ενώ αυξήθηκαν και οι αναφορές για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος.

Μεγάλοι οφειλέτες, «ανεπίδεκτα είσπραξης» και τελωνειακό μέτωπο

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στους μεγάλους οφειλέτες μέσω της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ). Το 2025 εισπράχθηκαν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 14% σε σχέση με το 2024 και υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο. Το χαρτοφυλάκιο της μονάδας περιλαμβάνει χιλιάδες υποθέσεις με οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, όπου εφαρμόζονται στοχευμένες παρεμβάσεις, από συμφωνίες ρύθμισης έως επιθετικές κατασχέσεις.

Παράλληλα, καταγράφεται εκρηκτική αύξηση στα χρέη που χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης». Το σχετικό ποσό εκτινάχθηκε περίπου στα 7,9 δισ. ευρώ το 2025, από μόλις 397 εκατ. ευρώ ένα έτος πριν, κυρίως λόγω ένταξης μεγάλων υποθέσεων. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν συνεπάγεται διαγραφή: το Δημόσιο διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα είσπραξης, παγώνει την παραγραφή έως και για μία δεκαετία και επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς, όπως μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και δέσμευση περιουσίας.

Στο τελωνειακό πεδίο, η πίεση είναι ακόμη εντονότερη: το 84,2% των οφειλετών με τελωνειακά χρέη βρίσκεται ήδη υπό αναγκαστικά μέτρα, με τα άμεσα εισπράξιμα ποσά να διαμορφώνονται σε περίπου 1,85 δισ. ευρώ.

Σχόλιο SBCTV : Η στρατηγική της ΑΑΔΕ μετατοπίζεται σαφώς από την «ήπια συμμόρφωση» σε ένα μοντέλο συστηματικής πίεσης, με μαζικές κατασχέσεις να λειτουργούν ως εργαλείο πειθαρχίας αλλά και ως κίνδυνος κοινωνικής κόπωσης. Η εκτίναξη των «ανεπίδεκτων είσπραξης» δείχνει τα όρια της εισπρακτικής αποτελεσματικότητας και θέτει επί τάπητος το ερώτημα αν απαιτείται πιο ριζική αναθεώρηση του πλαισίου ρυθμίσεων, ώστε να διασφαλίζονται τα δημόσια έσοδα χωρίς να στραγγαλίζεται η πραγματική οικονομία.

#ΑΑΔΕ #κατασχέσεις #φορολογικές_οφειλές #Δημόσιο

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.