Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου εισέρχεται σε επικίνδυνη ζώνη, με τα διαθέσιμα αποθέματα να πλησιάζουν τα λεγόμενα «ελάχιστα λειτουργικά επίπεδα» — ένα σημείο όπου το σύστημα αρχίζει να χάνει την ευελιξία του. Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή Jeff Currie, η Ασία βρίσκεται ήδη σε αυτό το όριο, η Ευρώπη ακολουθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές πιέσεις έως τον Ιούλιο.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι τα συνολικά αποθέματα που εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική διαθέσιμη προσφορά. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των ποσοτήτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, καθώς απαιτείται για τη διατήρηση της λειτουργίας των αγωγών και των υποδομών αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι το «εμπορεύσιμο» πετρέλαιο είναι πολύ λιγότερο από ό,τι δείχνουν οι αριθμοί.
Η πίεση αυτή έχει δημιουργηθεί κυρίως λόγω της διαταραχής στις ροές ενέργειας από τη Μέση Ανατολή, με το Στενό του Ορμούζ να λειτουργεί ως βασικός κόμβος που παραμένει μερικώς εκτός κανονικής λειτουργίας. Η μείωση των εξαγωγών έχει οδηγήσει σε συνεχή αποστράγγιση αποθεμάτων, μεταφέροντας το πρόβλημα από την προσφορά στην επάρκεια του συστήματος συνολικά.
Παράλληλα, παρατηρείται μετατόπιση της πίεσης μέσα στην ίδια την αγορά. Τα προϊόντα διύλισης εμφανίζουν έντονες διαφοροποιήσεις, με το diesel να ξεπερνά πλέον το jet fuel σε τιμές, υποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ενιαίο αλλά μεταφέρεται ανά κατηγορία καυσίμου. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το σύστημα βρίσκεται σε φάση προσαρμογής, αλλά με αυξημένη αστάθεια.
Η Ευρώπη φαίνεται προς το παρόν προστατευμένη, κυρίως λόγω αυξημένων εισαγωγών από τις ΗΠΑ και εκροών από τα στρατηγικά αποθέματα. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Οι ίδιες οι αμερικανικές ποσότητες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά μειώνουν τα αποθέματα στις ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα μεταφερόμενο ρίσκο που ενδέχεται να εμφανιστεί έντονα μέσα στο καλοκαίρι.
Το βασικό σενάριο που διαμορφώνεται είναι ένα πιθανό «supply squeeze» κατά την περίοδο αιχμής της ζήτησης. Αν οι ροές από τη Μέση Ανατολή δεν αποκατασταθούν εγκαίρως και η κατανάλωση αυξηθεί λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, η αγορά μπορεί να εισέλθει σε φάση έντονης ανισορροπίας.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι παραδοσιακές λύσεις πολιτικής — όπως η μείωση φόρων καυσίμων — θεωρούνται ανεπαρκείς. Το πρόβλημα δεν είναι η τιμή, αλλά η φυσική διαθεσιμότητα. Η αγορά χρειάζεται περισσότερη προσφορά, όχι παρεμβάσεις στη ζήτηση.
Παράλληλα, η γεωπολιτική διάσταση ενισχύει τη θέση του Ιράν στις διαπραγματεύσεις. Καθώς τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται, κάθε ημέρα καθυστέρησης αυξάνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Τεχεράνης, μετατρέποντας την ενεργειακή κρίση σε πολιτικό leverage.
Η μεγάλη εικόνα είναι ξεκάθαρη: η αγορά πετρελαίου δεν βρίσκεται απλώς σε φάση μεταβλητότητας, αλλά σε φάση δομικής πίεσης. Και όταν τα αποθέματα φτάνουν στα όρια λειτουργίας, η επόμενη κίνηση δεν είναι σταδιακή — είναι απότομη.
SBC Σχόλιο: Η αγορά δεν φοβάται την έλλειψη. Φοβάται τη στιγμή που θα τη συνειδητοποιήσει. Και αυτή η στιγμή πλησιάζει.







