ΕΛΕΤΑΕΝ επεκτείνει εκπαιδευτικές δράσεις για αιολική ενέργεια στα σχολεία

Η ΕΛΕΤΑΕΝ ολοκλήρωσε νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων για την αιολική ενέργεια σε δημοτικά σχολεία της Αττικής. Η πρωτοβουλία στοχεύει στην καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης από την παιδική ηλικία.

Η αιολική ενέργεια μπαίνει πλέον συστηματικά στην τάξη, καθώς η ΕΛΕΤΑΕΝ, σε συνεργασία με τον οργανισμό The Why Community, ολοκλήρωσε έναν ακόμη κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων με τίτλο «Το χωριό που θέλει να αναπνεύσει» σε δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής. Η δράση διήρκησε από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μόνο υπόθεση επενδύσεων και ρυθμίσεων, αλλά και παιδείας.

Περισσότεροι από 650 μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν στο πρόγραμμα, γνωρίζοντας την αιολική ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσα από μια δομημένη αλλά βιωματική προσέγγιση. Η ΕΛΕΤΑΕΝ αξιοποιεί έτσι το σχολικό περιβάλλον ως πεδίο όπου διαμορφώνονται οι μελλοντικοί καταναλωτές, ψηφοφόροι και, πιθανώς, επαγγελματίες της αγοράς ενέργειας.

Τι περιλάμβανε το πρόγραμμα στα σχολεία

Ο σχεδιασμός στόχευσε στην εξοικείωση των μαθητών με βασικές έννοιες ενέργειας, αλλά και στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης και επιχειρηματολογίας γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα. Η προσέγγιση δεν περιορίστηκε σε θεωρητική ενημέρωση, αλλά μετέτρεψε τη γνώση σε βιωματική εμπειρία, ενισχύοντας την ενεργό συμμετοχή των παιδιών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσίαση βασικών θεματικών ενοτήτων για την ενέργεια και τις ΑΠΕ, διαδραστικό quiz γνώσεων για την εμπέδωση της πληροφορίας και ένα βίντεο-δίλημμα που λειτούργησε ως αφετηρία προβληματισμού και συζήτησης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στην αιολική, και η σύνδεσή τους με την κλιματική αλλαγή και την τοπική ρύπανση από ορυκτά καύσιμα.

Ψηφιακή πλατφόρμα και ευρύτερη στρατηγική ενημέρωσης

Για τη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας πέρα από την τάξη, δημιουργήθηκε ψηφιακή πλατφόρμα που υποστηρίζει το πρόγραμμα «Το χωριό που θέλει να αναπνεύσει», παρέχοντας πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό και πληροφορίες. Παράλληλα, στους μαθητές διανεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα και το έντυπο «Μαθαίνω για την αιολική ενέργεια» της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών της ΕΛΕΤΑΕΝ, που μόνο φέτος έχουν ενημερώσει πάνω από 1.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Η συστηματική αυτή παρουσία στο εκπαιδευτικό σύστημα δημιουργεί σταδιακά ένα πιο ενημερωμένο κοινό γύρω από την αιολική ενέργεια και τις ΑΠΕ, στοιχείο κρίσιμο για την κοινωνική αποδοχή έργων και την ομαλή εξέλιξη της ενεργειακής μετάβασης.

Σχόλιο : Για τον Έλληνα καταναλωτή, τέτοιες δράσεις δεν σημαίνουν άμεση μεταβολή στους λογαριασμούς, αλλά επηρεάζουν το μεσοπρόθεσμο περιβάλλον της αγοράς ενέργειας. Ένα πιο ενημερωμένο και θετικά διακείμενο κοινό απέναντι στις ΑΠΕ μπορεί να επιταχύνει την υλοποίηση έργων αιολικής ενέργειας, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην παραγωγή και να στηρίξει σταδιακά χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού. Σε μια περίοδο διεθνούς μεταβλητότητας τιμών, η καλλιέργεια κουλτούρας πράσινης ενέργειας από το σχολείο λειτουργεί ως επένδυση στη μελλοντική σταθερότητα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού.

#ΕΛΕΤΑΕΝ #ΑιολικήΕνέργεια #ΑΠΕ #Εκπαίδευση #Ενέργεια

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.