Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοινώνει αγροτικές πληρωμές μέσω ΑΑΔΕ

Οι αγροτικές πληρωμές μπαίνουν σε νέα φάση, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να προαναγγέλλει για τη Δευτέρα το πρώτο μεγάλο πακέτο ενισχύσεων μέσω ΑΑΔΕ. Παράλληλα δρομολογείται ειδική ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ για τους ρυζοπαραγωγούς και αποζημιώσεις για τον λαγοκέφαλο.

Οι αγροτικές πληρωμές μπαίνουν σε νέα φάση, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να προαναγγέλλει για τη Δευτέρα το πρώτο μεγάλο πακέτο ενισχύσεων μέσω ΑΑΔΕ. Το οικονομικό βάρος των εξαγγελιών συνοδεύεται από θεσμική μετατόπιση, καθώς το κράτος επιχειρεί να αντικαταστήσει τον παλιό μηχανισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ με μια νέα δομή είσπραξης και πληρωμών.

Διαφήμιση

Πώς αλλάζουν οι αγροτικές πληρωμές με την ΑΑΔΕ;

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι «το μεγάλο πακέτο πληρωμών θα γίνει τη Δευτέρα» και άφησε να εννοηθεί ότι το ύψος του ποσού θα είναι υψηλότερο από τις μέχρι τώρα προσδοκίες. Κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι ενισχύσεις δεν θα περάσουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά από τη νέα δομή στην ΑΑΔΕ, την οποία η κυβέρνηση χτίζει «με υπομονή και επιμονή».

Η μεταφορά του κέντρου βάρους στην ΑΑΔΕ σημαίνει ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αναλαμβάνει πλέον και ρόλο βασικού διαχειριστή αγροτικών ενισχύσεων. Ο Σχοινάς διαβεβαιώνει ότι «οι πραγματικοί δικαιούχοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» και υπόσχεται για πρώτη φορά πλήρη διαφάνεια ως προς το «τι παίρνουν και πότε το παίρνουν» οι παραγωγοί.

Τι προβλέπεται για ρύζι, λαγοκέφαλο και τις επόμενες εκλογές;

Για τους ρυζοπαραγωγούς ο υπουργός ανακοίνωσε ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ μέσω του καθεστώτος de minimis, με πληρωμή «Δευτέρα ή Τρίτη». Η ενίσχυση συνδέεται με τις ζημιές των τελευταίων ετών, ενώ ο Σχοινάς μίλησε για προοπτική ένταξης του κλάδου σε «μεγάλο πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης», κατά το ισπανικό παράδειγμα της Βαλένθια.

Παράλληλα, για την αντιμετώπιση του λαγοκέφαλου προανήγγειλε αποζημίωση 5,33 ευρώ το κιλό, «καθαρή τιμή μόνο για τους ψαράδες που σηκώνουν αυτά τα ξενικά είδη». Αν χρειαστεί, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τους αλιείς να αναλαμβάνουν την αλίευση και τις περιφέρειες τη διαχείριση, ενώ το κράτος θα καλύπτει το κόστος.

Τι σημαίνει για εσάς ως πολίτης

Για τους αγρότες, η ένταξη των πληρωμών στην ΑΑΔΕ μπορεί να σημαίνει πιο προβλέψιμο χρονοδιάγραμμα ενισχύσεων αλλά και αυστηρότερους ελέγχους, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα χρήματα καταλήγουν σε πραγματικούς δικαιούχους. Οι ρυζοπαραγωγοί αποκτούν μια άμεση ανάσα ρευστότητας από τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι αλιείς που πλήττονται από τον λαγοκέφαλο βλέπουν για πρώτη φορά συγκεκριμένη τιμή αποζημίωσης ανά κιλό.

Σε επίπεδο διακυβέρνησης, η επιλογή της ΑΑΔΕ ως νέου διαχειριστή των αγροτικών πληρωμών ενισχύει τη συγκέντρωση κρίσιμων λειτουργιών σε έναν ενιαίο μηχανισμό, με όφελος την ταχύτητα αλλά και τον κίνδυνο υπερφόρτωσης. Η αναφορά του Σχοινά σε εκλογές την άνοιξη και στην «προφανή» επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ δείχνει ότι οι οικονομικές ενισχύσεις προς τον πρωτογενή τομέα εντάσσονται ήδη στο προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Σχόλιο αγροτικές πληρωμές : Η μεταφορά των αγροτικών πληρωμών στην ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με στοχευμένα πακέτα όπως τα 20 εκατ. για το ρύζι και η αποζημίωση για τον λαγοκέφαλο, αποκαλύπτει μια στρατηγική όπου η διαχείριση ενισχύσεων γίνεται εργαλείο τόσο θεσμικού ελέγχου όσο και πολιτικής νομιμοποίησης. Σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας πιέζεται, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως αξιόπιστος πληρωτής και σταθερός «κυβερνήτης» ενόψει κάλπης, μετατρέποντας την τεχνική μεταρρύθμιση των πληρωμών σε κεντρικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

#ΜαργαρίτηςΣχοινάς #ΑΑΔΕ #αγρότες #ρυζοπαραγωγοί #λαγοκέφαλος

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.