Ο Αλέξανδρος Εξάρχου προειδοποιεί για δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη λόγω πληθωρισμού και φυσικού αερίου και ζητά ενεργειακή ισορροπία. Συνδέει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας με τις επενδύσεις και την ασφάλεια αναχρηματοδότησης του χρέους μετά το 2032.
Τα Βασικά:
• Προειδοποίηση Εξάρχου για δύσκολο ευρωπαϊκό χειμώνα και ενεργειακή ανισορροπία
• Εμπλεκόμενοι: Όμιλος AKTOR, Ε.Ε., ΕΚΤ, επενδυτές
• Συνέπεια: Κίνδυνος νέων πληθωριστικών πιέσεων, αυξημένου κόστους ενέργειας και πίεσης στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου, συνδέει ευθέως την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης με τη μακροχρόνια αντοχή της ελληνικής οικονομίας. Μιλώντας στο συνέδριο «Ελλάδα 2030» στην Αθήνα, προειδοποιεί ότι ο συνδυασμός πληθωρισμού, ακριβού φυσικού αερίου και υψηλότερων επιτοκίων μπορεί να δοκιμάσει τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και την επενδυτική δυναμική της χώρας.
Πώς η ενεργειακή αστάθεια της Ευρώπης πιέζει την ελληνική οικονομία;
Ο Εξάρχου εκτιμά ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος για την Ευρώπη λόγω αύξησης του πληθωρισμού, που αποδίδει στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη μειωμένη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου. Η απαγόρευση του ρωσικού αερίου και οι καταστροφές στις ενεργειακές υποδομές του Κατάρ περιορίζουν την προσφορά, αυξάνοντας το κόστος για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτη.
Σε αυτό το περιβάλλον, προειδοποιεί ότι αν ανατραπεί η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, με επιστροφή σε ελλείμματα και υψηλή ανεργία, η χώρα μπορεί να ξαναβρεθεί σε συνθήκες 2010. Υπενθυμίζει ότι από το 2032, με τη λήξη της περιόδου χάριτος του χρέους, η Ελλάδα θα χρειαστεί ισχυρή αξιοπιστία για να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της σε μια πιθανώς ακριβότερη ενεργειακή και νομισματική συγκυρία.
Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται ισορροπία στις πηγές ενέργειας τώρα;
Ο επικεφαλής του Ομίλου AKTOR τονίζει ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να βρει μία ισορροπία στις πηγές ενέργειας» ώστε να μην εξαρτάται από κανέναν προμηθευτή. Η εμπειρία της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτουργούν ως παράδειγμα για το πόσο γρήγορα μπορεί να μετατραπεί μια εμπορική σχέση σε πηγή αστάθειας τιμών.
Παράλληλα, ζητά από την Ε.Ε. να επισπεύσει τις αντιδράσεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης, εκφράζοντας την ελπίδα για έκδοση ευρωομολόγου κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μια τέτοια κοινή χρηματοδοτική απάντηση θα μπορούσε να απορροφήσει μέρος του κόστους της ενεργειακής μετάβασης και να περιορίσει τις επιπτώσεις από την αναπόφευκτη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τι σημαίνει για τον καταναλωτή
Η προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη μεταφράζεται σε κίνδυνο νέων πιέσεων στις τιμές ενέργειας, με άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης. Αν η έλλειψη φυσικού αερίου επιμείνει, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παραμείνει αυξημένο, περιορίζοντας τον δημοσιονομικό χώρο για επιδοτήσεις.
Ταυτόχρονα, η άνοδος των επιτοκίων και η ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικής πειθαρχίας σημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις θα έχουν λιγότερα περιθώρια για γενικευμένα μέτρα στήριξης. Σχόλιο
: Το μήνυμα Εξάρχου προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι διπλό: η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα καθορίσει το επίπεδο τιμών τα επόμενα χρόνια, ενώ για την Ελλάδα η διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι κρίσιμη προϋπόθεση ώστε το αυξημένο ενεργειακό κόστος να μη μετατραπεί ξανά σε κρίση χρέους.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος, Στενά Ορμούζ και ακριβό πετρέλαιο πιέζουν την οικονομία
Ηλεκτρική διασύνδεση GREGY συνδέει Αίγυπτο και Ελλάδα με πράσινη ισχύ






