Ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας ανέδειξε τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας και την ασφάλεια στα λιμάνια, μιλώντας στο «Xinde Marine Forum Athens 2026». Η παρέμβασή του συνδέει γεωπολιτικές εντάσεις, επενδύσεις στον Πειραιά και διεθνείς διαπραγματεύσεις για τις εκπομπές άνθρακα.
Η ελληνική ναυτιλία παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως σταθερός πυλώνας της οικονομίας, αλλά και ως κρίσιμος παράγοντας σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας. Από το βήμα του «Xinde Marine Forum Athens 2026» στον Πειραιά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας επεδίωξε να συνδέσει την παραδοσιακή ισχύ του κλάδου με τις σημερινές προκλήσεις για την ασφάλεια, τις επενδύσεις και την πράσινη μετάβαση.
Η ναυτιλία ως πυλώνας ΑΕΠ και απασχόλησης
Ο υπουργός περιέγραψε τον Πειραιά ως πλήρες «ναυτιλιακό οικοσύστημα», όπου συγκεντρώνονται πλοιοκτήτες, ναυτικοί και υπηρεσίες γύρω από τον κλάδο. Υπενθύμισε ότι η ναυτιλία, μαζί με τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τα ακίνητα, αποτελεί βασικό πυλώνα του ΑΕΠ, με περίπου 200.000 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και συμβολή 7-8% στην οικονομική δραστηριότητα.
Η αναφορά του στην ελληνόκτητη ναυτιλία, που κατέχει περίπου το 20-21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 61% του στόλου που ελέγχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτυπώνει το μέγεθος της ευθύνης αλλά και της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας σε διεθνή φόρα.
Ασφάλεια επιβατών και γεωπολιτική αστάθεια
Κεντρικό σημείο της τοποθέτησης Κικίλια ήταν η ασφάλεια στα λιμάνια και στις θαλάσσιες οδούς. Για τον Πειραιά, από τον οποίο αναχωρούν σχεδόν 11 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως, υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα», ειδικά για νησιώτες και τουρίστες που εξαρτώνται από τις θαλάσσιες μεταφορές.
Παράλληλα, αναφέρθηκε ρητά στην ασφάλεια των ναυτικών στα Στενά του Ορμούζ και στον Περσικό Κόλπο, συνδέοντας την ελληνική ναυτιλία με τις γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο. Η θέση ότι το εμπόριο πρέπει να παραμείνει ελεύθερο αναδεικνύει την ανησυχία για τυχόν διαταραχές στις θαλάσσιες μεταφορές.
COSCO, επενδύσεις και πράσινη μετάβαση
Ο υπουργός χαρακτήρισε τη συνεργασία COSCO – ελληνικής διοίκησης στον Πειραιά «ιδιαίτερα σημαντική επένδυση» σε περίοδο οικονομικών δυσκολιών, επισημαίνοντας τα 5.800 πλοία υπό ελληνικό έλεγχο ως στοιχείο παγκόσμιας πρωτιάς. Η αναφορά αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται το μοντέλο μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων στα λιμάνια.
Σε ό,τι αφορά τις εκπομπές άνθρακα, ο Κικίλιας ζήτησε παγκόσμια και «ρεαλιστική» συμφωνία στον IMO το προσεχές φθινόπωρο. Η τοποθέτηση αυτή δείχνει ότι η Αθήνα επιδιώκει ρυθμίσεις που δεν θα υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού στόλου, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει την ανάγκη διεθνούς συντονισμού.
Σχόλιο
: Για τον πολίτη, η έμφαση στην ασφάλεια στα λιμάνια μεταφράζεται σε πίεση για καλύτερες υποδομές, ελέγχους και ποιότητα υπηρεσιών, ειδικά στις γραμμές νησιωτικής σύνδεσης. Η ανάδειξη της ναυτιλίας ως πυλώνα του ΑΕΠ υπενθυμίζει ότι οι διεθνείς αποφάσεις για εκπομπές και γεωπολιτικές κρίσεις μπορούν άμεσα να επηρεάσουν την απασχόληση, το κόστος μεταφορών και, τελικά, τις τιμές προϊόντων και εισιτηρίων. Η πολιτική διαχείριση επενδύσεων όπως αυτή της COSCO στον Πειραιά θα συνεχίσει να αποτελεί πεδίο θεσμικής συζήτησης για τον ρόλο του Δημοσίου στα λιμάνια και το πώς κατανέμονται τα οφέλη μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών.






