Μάλι: Κεφαλή 3,5 εκατ. δολαρίων για ηγέτη της αλ Κάιντα

Η στρατιωτική χούντα του Μάλι επικηρύσσει με 3,5 εκατ. δολάρια τον Ιγιάτ Αγκ Γκάλι, σηματοδοτώντας κλιμάκωση στον πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής βίας στον Σαχέλ. Η κίνηση έρχεται μετά τις πιο αιματηρές επιθέσεις εδώ και δεκαετία, με στόχο την αποτροπή περαιτέρω αποσταθεροποίησης.

Η στρατιωτική ηγεσία του Μάλι ανακοίνωσε επικύρηξη ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή «ουδετεροποίηση» του Ιγιάτ Αγκ Γκάλι, ηγέτη της οργάνωσης Τζαμαάτ Νουσράτ αλ Ισλάμ ουαλ Μουσλιμίν, παρακλαδιού της αλ Κάιντα στον Σαχέλ. Η απόφαση έρχεται μετά τον συντονισμένο γύρο επιθέσεων τον Απρίλιο, στους οποίους συμμετείχαν τζιχαντιστές και αντάρτες Τουαρέγκ, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Άμυνας του Μάλι. Η κυβέρνηση, που έχει προκύψει από το πραξικόπημα του 2020, επιχειρεί να εμφανιστεί αποφασιστική απέναντι στην ασύμμετρη απειλή που διαβρώνει την κρατική κυριαρχία και τις βασικές οικονομικές λειτουργίες της χώρας.

Η μετατόπιση ισχύος στον Σαχέλ και ο ρόλος των ένοπλων ομάδων

Ο Ιγιάτ Αγκ Γκάλι, πρώην διπλωμάτης και ιστορικό στέλεχος του αντάρτικου των Τουαρέγκ, έχει εξελιχθεί στον κεντρικό καταλύτη της τζιχαντιστικής βίας στο Μάλι και την ευρύτερη ζώνη του Σαχέλ. Η οργάνωσή του αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ισλαμιστική δύναμη που μάχεται τις στρατιωτικές χούντες σε Μάλι, Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο, εκμεταλλευόμενη τα κενά ασφαλείας, τις εθνοτικές εντάσεις και την αδύναμη κρατική διοίκηση. Η επικύρηξη συνοδεύεται από μικρότερα ποσά για τον υπαρχηγό Αμαντού Κούφα και για ηγετικές φυσιογνωμίες του αποσχιστικού κινήματος των Τουαρέγκ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον με ενιαίο πρίσμα τζιχαντιστές και αυτονομιστές. Παράλληλα, η απομάκρυνση των γαλλικών δυνάμεων και η είσοδος ρωσικών στρατιωτικών συμβούλων έχουν αναδιατάξει το σύστημα ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοπεί η γεωγραφική εξάπλωση της βίας.

Η παρατεταμένη αστάθεια έχει ήδη οδηγήσει σε συρρίκνωση επενδύσεων, αύξηση του κόστους ασφάλισης μεταφορών και υποχώρηση της αγροτικής παραγωγής, με άμεσες επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια. Η επιλογή της στρατιωτικής ηγεσίας να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία, αναβάλλοντας εκλογές και περιορίζοντας τον πολιτικό πλουραλισμό, δημιουργεί πρόσθετη θεσμική αβεβαιότητα, η οποία αποθαρρύνει διεθνείς χρηματοδότες και αναπτυξιακά προγράμματα.

Οικονομικός αντίκτυπος για τον Σαχέλ και τις αγορές

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την αλ Κάιντα στον Σαχέλ εντείνει τον κίνδυνο περαιτέρω διάχυσης της βίας σε γειτονικές χώρες και κρίσιμους διαδρόμους εμπορίου προς τη Δυτική Αφρική. Η ανασφάλεια αυξάνει το κόστος logistics, περιορίζει τη διασυνοριακή διακίνηση αγαθών και υπονομεύει διακρατικά έργα υποδομών, σε μια περιοχή που ήδη εξαρτάται από διεθνή χρηματοδότηση. Για τους θεσμικούς επενδυτές, ο Σαχέλ παγιώνεται ως ζώνη υψηλού πολιτικού και ασφαλιστικού κινδύνου, με αποτέλεσμα αυξημένα risk premiums και περιορισμένο ενδιαφέρον για τοπικά χρεόγραφα ή έργα παραχώρησης.

Σχόλιο : Για την ελληνική οικονομία, η επιδείνωση της αστάθειας στο Μάλι και τον Σαχέλ λειτουργεί πρωτίστως μέσω έμμεσων διαύλων. Ενδεχόμενες πιέσεις σε αλυσίδες εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών από τη Δυτική Αφρική μπορούν να αυξήσουν το κόστος εισαγωγών για ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ναυτιλιακές που δραστηριοποιούνται σε αφρικανικά λιμάνια. Επιπλέον, η γενικευμένη εικόνα ανασφάλειας στην υποσαχάρια Αφρική περιορίζει τις ευκαιρίες για ελληνικές κατασκευαστικές και ενεργειακές εταιρείες σε έργα υποδομών, ενώ ενισχύει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας ως παράγοντα διαφοροποίησης της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων.

#Μάλι #Σαχέλ #Αφρική #Τρομοκρατία #Ασφάλεια

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.