Η πρόωρη αποπληρωμή χρέους μπαίνει ξανά στο επίκεντρο της στρατηγικής του οικονομικού επιτελείου, με συντονισμένη κίνηση Υπουργείου και ΟΔΔΗΧ από τον Σεπτέμβριο. Στόχος είναι ταυτόχρονα η ομαλοποίηση της καμπύλης αποπληρωμών και η αποστολή ισχυρού σήματος στις αγορές ενόψει νέου γύρου αξιολογήσεων.
Η πρόωρη αποπληρωμή χρέους μπαίνει ξανά στο επίκεντρο, καθώς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζονται από τον Σεπτέμβριο να στείλουν νέο μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα μειώνει το χρέος της με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Μετά την καταβολή των 6,94 δισ. ευρώ στο διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη, η «σκυτάλη» περνά στο μνημονιακό πακέτο του EFSF.
Το επόμενο στάδιο της στρατηγικής στοχεύει στα δάνεια συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η κίνηση δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εξομάλυνσης της εξυπηρέτησης του χρέους στις δεκαετίες που έρχονται.
Πώς οργανώνεται η πρόωρη αποπληρωμή χρέους του EFSF;
Η Ελλάδα διαθέτει περίοδο χάριτος έως το 2032 για τα 90 δισ. ευρώ που άντλησε τελικά από τον EFSF, τόσο για κεφάλαιο όσο και για τόκους, οι οποίοι φτάνουν τα 25 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΔΔΗΧ επιλέγει να ξεκινήσει πρόωρες αποπληρωμές, με στόχο να «χαμηλώσει» τις κορυφές υποχρεώσεων που συγκεντρώνονται μετά το 2033.
Από το 2033 έως το 2038 οι λήξεις τοκοχρεολυσίων αθροίζονται σε 76 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έντονη συγκέντρωση πληρωμών. Για να απλωθεί πιο ομαλά αυτή η καμπύλη, σχεδιάζεται από φέτος πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF, μειώνοντας μετρήσιμα το συνολικό χρέος και τις μελλοντικές αιχμές χρηματοδοτικών αναγκών.
Δανεισμός από αγορές και μήνυμα σε επενδυτές
Τα κεφάλαια για την πρόωρη αποπληρωμή θα προέλθουν από νέο δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές μέχρι το τέλος του έτους. Στο άμεσο διάστημα, προβλέπεται άντληση 1,5-2 δισ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι και ενός αντίστοιχου ποσού τον Σεπτέμβριο ή λίγο αργότερα, με τα ποσά να κατευθύνονται στον EFSF μόλις αντλούνται.
Παράλληλα με τη μείωση του χρέους έως και κατά 5 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να ενισχύσει τη ρευστότητα των ελληνικών ομολόγων. Περισσότερη ρευστότητα σημαίνει ευκολότερη τοποθέτηση για θεσμικούς επενδυτές, σε μια συγκυρία όπου αναμένονται νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και αυξημένο ενδιαφέρον για τίτλους με επενδυτική βαθμίδα.
Συνδετικός κρίκος με την επόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας
Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται ρητά στην προσπάθεια η Ελλάδα να ανέβει από το ΒΒΒ στο ΒΒΒ+, μία βαθμίδα πριν από την κλίμακα Α. Ο δεύτερος φετινός κύκλος αξιολογήσεων ανοίγει στις 4 Σεπτεμβρίου με τη DBRS, ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου ακολουθούν Moody’s και SCOPE με τις δεύτερες εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία.
Στη συνέχεια, η Standard & Poor’s θα προχωρήσει στη δεύτερη αξιολόγησή της στις 23 Οκτωβρίου και η Fitch στις 6 Νοεμβρίου. Στον πρώτο κύκλο της άνοιξης όλοι οι οίκοι κράτησαν στάση αναμονής λόγω της κρίσης· τώρα, η αγορά προεξοφλεί τουλάχιστον αλλαγή προοπτικής από «σταθερή» σε «θετική», που θα λειτουργήσει ως προαναγγελία επόμενης αναβάθμισης.
SBC Red Line
Η πρόωρη αποπληρωμή χρέους είναι όσο εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, τόσο και εργαλείο επικοινωνίας με τις αγορές. Το οικονομικό επιτελείο «αγοράζει» αξιοπιστία σήμερα, για να μειώσει το κόστος δανεισμού αύριο. Το ρίσκο είναι να μην χαλαρώσει η δημοσιονομική πειθαρχία πίσω από την καλή εικόνα.
Για τις επιχειρήσεις, μια αναβάθμιση σε ΒΒΒ+ σημαίνει δυνητικά φθηνότερη χρηματοδότηση και περισσότερη όρεξη ξένων κεφαλαίων για ελληνικό κίνδυνο. Για τους πολίτες, το όφελος θα κριθεί από το αν το χαμηλότερο κόστος δανεισμού του Δημοσίου θα περάσει σε επιτόκια στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα επιχειρεί να μετατρέψει το μνημονιακό χρέος από βαρίδι σε εργαλείο στρατηγικής διαχείρισης. Το επόμενο στοίχημα θα είναι αν η αναβάθμιση αξιοποιηθεί για επενδύσεις με διατηρήσιμη ανάπτυξη και όχι για επιστροφή σε παλιές συνήθειες υπερχρέωσης.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Νέα έκδοση 80 δισ. σε ομόλογα αλλάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη
Γερμανία: Νέα 30ετή ομόλογα στο 2,96% αλλάζουν τον χάρτη χρέους
#δημόσιοχρέος #πρόωρηαποπληρωμή #EFSF #ΟΔΔΗΧ #ελληνικάομόλογα #αγορές #οίκοιαξιολόγησης #αναβάθμισηπιστοληπτικήςικανότητας #ελληνικήοικονομία #ΥπουργείοΟικονομικών #DBRS #Moody’s #Standard&Poor’s #Fitch #επενδυτικήβαθμίδα






