Το 85% των πυρκαγιών αποδίδεται σε ανθρώπινη αμέλεια, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά. Με φόντο πάνω από 1.100 πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση προβάλλει ενίσχυση μέσων, προσωπικού και πρόληψης ενόψει του πιο κρίσιμου διαστήματος από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Το 85% των πυρκαγιών αποδίδεται σε ανθρώπινη αμέλεια, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, περιγράφοντας έναν μηχανισμό που καλείται να λειτουργήσει με βάση «το χειρότερο σενάριο». Με περισσότερες από 1.100 πυρκαγιές ήδη καταγεγραμμένες, το κράτος εισέρχεται στο πιο επικίνδυνο τμήμα της αντιπυρικής περιόδου με έμφαση στην ετοιμότητα, την πρόληψη και την ποινική διερεύνηση εμπρησμών.
Πώς αλλάζει ο σχεδιασμός όταν το 85% των πυρκαγιών είναι από αμέλεια;
Η παραδοχή ότι το 85% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια μετατοπίζει το κέντρο βάρους από το «ακραίο φυσικό φαινόμενο» στη συμπεριφορά του πολίτη και τον έλεγχο της Πολιτείας. Ο Τουρνάς συνδέει την επιχειρησιακή ετοιμότητα με την αυστηρή διερεύνηση υποθέσεων, επικαλούμενος την εξιχνίαση της πυρκαγιάς στην Κερατέα, τη σύλληψη 43χρονης και περισσότερες από 111 συλλήψεις συνολικά.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επενδύει σε στοχευμένη χαρτογράφηση κινδύνου, με τον νέο Εθνικό Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Πυρκαγιάς να αναδεικνύει ως ζώνες υψηλής επικινδυνότητας τη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτές τις περιοχές, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι δίνεται προτεραιότητα τόσο στην πρόληψη όσο και στην κατανομή δυνάμεων, με βάση τον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας.
Επαρκούν τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό για το φετινό καλοκαίρι;
Ο Τουρνάς παρουσιάζει ως κεντρικό επιχείρημα την ενίσχυση των εναέριων μέσων, μιλώντας για περίπου 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα, εκ των οποίων 51 μισθωμένα και περίπου 30 εθνικά, τα οποία χαρακτηρίζει «τον μεγαλύτερο αεροπορικό στόλο που έχουμε». Ωστόσο, η παραδοχή ότι τα νέα Canadair θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2028 έως το 2031 δείχνει ότι η χώρα θα συνεχίσει για χρόνια να στηρίζεται σε μισθώσεις και σε γηρασμένο στόλο.
Στο μέτωπο του ανθρώπινου δυναμικού, ο υπουργός προαναγγέλλει προκήρυξη για 600 πυροσβέστες επταετούς θητείας, στο πλαίσιο σταδιακής ενίσχυσης πέραν των 13.000 οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Υπενθυμίζει τις αυξήσεις μέσω ειδικού μισθολογίου, την πρόσθετη αμοιβή για επιπλέον υπηρεσίες στην αντιπυρική περίοδο και το ετήσιο ειδικό επίδομα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης «εφόσον εξασφαλιστούν πόροι».
Τι σημαίνει για εσάς ως πολίτης
Για τον πολίτη, η επισήμανση ότι το 85% των πυρκαγιών είναι ζήτημα αμέλειας σημαίνει ότι η ατομική ευθύνη δεν είναι πλέον μόνο ηθικό, αλλά και πρακτικό και πιθανόν ποινικό διακύβευμα. Οι πάνω από 765.000 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων και η έμφαση του υπουργού ότι η πρόληψη είναι «διαρκής διαδικασία» προμηνύουν αυστηρότερη επιτήρηση, πρόστιμα και μεγαλύτερη πίεση σε ιδιοκτήτες και δήμους για καθαρισμούς και συμμόρφωση.
Η ενίσχυση με 5.500 πιστοποιημένους εθελοντές και περίπου 240 εθελοντικές οργανώσεις, η χρήση 33 drones στην Αττική και η αύξηση περιπολιών σημαίνουν πιο έντονη παρουσία του κράτους σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση, με πιθανές επιπτώσεις στην καθημερινότητα όσων ζουν ή δραστηριοποιούνται εκεί. Την ίδια στιγμή, οι 600 νέες προσλήψεις και οι πρόσθετες αποδοχές για πυροσβέστες αποτελούν δαπάνες που θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα και από τους φορολογούμενους, ως επένδυση σε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας.
Σχόλιο
: Η δημόσια παραδοχή ότι «πρέπει να δουλεύουμε για το χειρότερο σενάριο» δείχνει μια μετατόπιση της Πολιτικής Προστασίας από τη λογική της διαχείρισης κρίσεων στη λογική της μόνιμης ετοιμότητας, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει και το θεσμικό κενό ανάμεσα στον βραχυπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον μακροπρόθεσμο εξοπλισμό που μετατίθεται μετά το 2028. Η πολιτική ευθύνη δεν εξαντλείται στην επίκληση της αμέλειας των πολιτών, αλλά κρίνεται στο αν το κράτος μπορεί να μετατρέψει την τιμωρία των υπαιτίων, την ενίσχυση των μέσων και την πρόληψη σε συνεκτική στρατηγική που θα μειώσει ουσιαστικά τον αριθμό και τη σφοδρότητα των πυρκαγιών τα επόμενα χρόνια.
#ΕυάγγελοςΤουρνάς #Πυρκαγιές #ΠυροσβεστικόΣώμα #ΠολιτικήΠροστασία #Εθελοντές





