Οι υπουργοί Άμυνας Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας συναντώνται εκ νέου αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σεούλ, λιγότερο από έναν μήνα μετά την προηγούμενη επαφή τους. Η συχνότητα των επαφών δείχνει προσπάθεια σταθεροποίησης των διμερών σχέσεων σε μια περίοδο έντονων περιφερειακών ανακατατάξεων.
Οι υπουργοί Άμυνας Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σεούλ, σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμού ασφαλείας στην Ανατολική Ασία. Η επίσκεψη του Ιάπωνα υπουργού διαρκεί δύο ημέρες και ακολουθεί προηγούμενη συνάντηση των δύο πλευρών στο περιθώριο αμυντικού φόρουμ στη Σιγκαπούρη.
Ποιο είναι το διακύβευμα στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας;
Η νέα επαφή μεταξύ των υπουργών Άμυνας έρχεται σε χρονική στιγμή όπου η περιφερειακή ασφάλεια δοκιμάζεται από διαρκείς εντάσεις και εξοπλιστικές ισορροπίες. Η επιλογή της Σεούλ ως τόπου διεξαγωγής υπογραμμίζει τη βούληση της Νότιας Κορέας να εμφανιστεί ως ενεργός διαμορφωτής της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην περιοχή.
Το γεγονός ότι η συνάντηση ακολουθεί τόσο σύντομα την προηγούμενη συζήτηση στη Σιγκαπούρη δείχνει αναζήτηση πιο σταθερού διαύλου επικοινωνίας. Οι δύο υπουργοί καλούνται να μετατρέψουν τις επαφές τους από τυπικές διπλωματικές στιγμές σε συνεχή μηχανισμό συνεννόησης για θέματα άμυνας.
Πώς εντάσσεται η συνάντηση στο ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο;
Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, παρά τις ιστορικές τους διαφορές, μοιράζονται κοινά ζητήματα ασφαλείας και χρειάζονται λειτουργικούς διαύλους επικοινωνίας σε επίπεδο υπουργών Άμυνας. Κάθε βήμα προς πιο συχνές και θεσμοθετημένες συναντήσεις συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου παρεξηγήσεων σε ευαίσθητες στρατιωτικές κινήσεις.
Η επανάληψη των επαφών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να λειτουργήσει ως δοκιμαστικό πεδίο για μια πιο προβλέψιμη σχέση μεταξύ Σεούλ και Τόκιο. Αν οι συζητήσεις αποκτήσουν συνέχεια, είναι πιθανό να διαμορφωθεί σταδιακά ένα πλαίσιο πρακτικής συνεργασίας σε ζητήματα άμυνας και διαχείρισης κρίσεων.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα, η σταδιακή θεσμοθέτηση διαλόγου άμυνας στην Ανατολική Ασία προσφέρει ένα χρήσιμο παράδειγμα για το πώς χώρες με σύνθετο ιστορικό μπορούν να επενδύουν σε σταθερούς μηχανισμούς επικοινωνίας. Η ελληνική διπλωματία μπορεί να αξιοποιήσει τέτοιες εξελίξεις ως επιχείρημα υπέρ της ενίσχυσης περιφερειακών πλαισίων ασφάλειας και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σχόλιο
: Η συχνότητα των συναντήσεων Σεούλ–Τόκιο σε επίπεδο υπουργών Άμυνας αναδεικνύει ότι η ασφάλεια χτίζεται με μεθοδικό διάλογο, ακόμη και μεταξύ εταίρων με δύσκολες μνήμες. Η Αθήνα έχει λόγο να παρακολουθεί στενά τέτοιες πρακτικές, καθώς ενισχύουν το επιχείρημα ότι η περιφερειακή σταθερότητα δεν είναι ζήτημα μόνο ισχύος, αλλά και θεσμικής συνέπειας.
Διαβάστε επίσης:
Ασία-Ειρηνικός: Ισχυρό ράλι σε Kospi και Nikkei παρά τους κραδασμούς
ΗΠΑ: Υφυπουργός Εξωτερικών ανακοινώνει περιοδεία σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία






