Η νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ανατολικής Μεσογείου τοποθετεί την Ελλάδα στο κέντρο ενός υπό διαμόρφωση περιφερειακού συστήματος ασφάλειας και τροφοδοσίας. Η στρατηγική μετατροπής της χώρας σε κόμβο φυσικού αερίου και ΑΠΕ συνδέεται άμεσα με τις μελλοντικές τιμές ενέργειας και την ανθεκτικότητα της αγοράς.
Η νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύει την Ελλάδα ως χώρα που δεν περιορίζεται πλέον στον ρόλο του διαμετακομιστή, αλλά επιχειρεί να διαμορφώσει τους κανόνες του παιχνιδιού στην περιοχή. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, η διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η προσπάθεια για φθηνότερη, σταθερή ενέργεια για πολίτες και επιχειρήσεις.
Πώς η νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική αλλάζει τον ρόλο της Ελλάδας;
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου περιέγραψε την Ελλάδα ως «δύναμη οικοδόμησης της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής της Ανατολικής Μεσογείου», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει ήδη καθιερωθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Το επόμενο βήμα, όπως είπε, είναι η μετάβαση από τον ρόλο του κόμβου στον ρόλο της δύναμης που διαμορφώνει την ευρωπαϊκή και περιφερειακή ενεργειακή αρχιτεκτονική, σε ένα πλαίσιο όπου κυριαρχούν το Διεθνές Δίκαιο και οι εμπορικοί κανόνες.
Η Ανατολική Μεσόγειος παρουσιάζεται ως κέντρο σταθερότητας και ανάπτυξης, ιδιαίτερα «υπό το πρίσμα όσων συμβαίνουν στα Στενά του Ορμούζ», τα οποία ο Υπουργός χαρακτήρισε ως «νέα κανονικότητα». Σε αυτό το περιβάλλον, η ενέργεια εμφανίζεται ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ χωρών με διαφορετικές ιστορικές και γεωπολιτικές αφετηρίες, μειώνοντας τους κινδύνους αναθεωρητισμού και εξαναγκασμού.
Ποια έργα και συνεργασίες διαμορφώνουν το νέο περιφερειακό τοπίο;
Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής είναι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω ευέλικτων διαδρομών, αντί της μονοδιάστατης λογικής ενός μόνο αγωγού. Ο κ. Παπασταύρου εξήγησε ότι η βασική ιδέα του EastMed υλοποιείται πλέον με διαφορετικά μέσα: φυσικό αέριο από Κύπρο και Ισραήλ θα κατευθύνεται στην Αίγυπτο, θα υγροποιείται στα τερματικά Idku και Damietta και στη συνέχεια θα φορτώνεται σε πλοία με προορισμό την Ευρώπη ή άλλες αγορές.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη νέα διάταξη παίζει ο Κάθετος Διάδρομος, ο οποίος, όπως τόνισε, «είναι πολύ περισσότερο από ένα έργο υποδομής» και χαρακτηρίστηκε «μετασχηματιστικό έργο» που αλλάζει τον τρόπο συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, ο Υπουργός προειδοποίησε για τον κίνδυνο ο αγωγός TurkStream να λειτουργήσει ως «πίσω πόρτα» για τη συνέχιση της εισόδου ρωσικού φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη σταδιακή κατάργησή του.
Τι σημαίνει για τον καταναλωτή
Η στρατηγική που περιγράφεται στοχεύει σε ενέργεια «οικονομικά προσιτή και ασφαλή» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω διαφοροποιημένων πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου και παράλληλης ανάπτυξης ΑΠΕ. Η εμπλοκή μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, όπως η ExxonMobil, η Energean και η HELLENiQ ENERGY, σε συνδυασμό με την πλατφόρμα συνεργασίας που διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις, μπορεί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην προμήθεια και να περιορίσει τις διακυμάνσεις στις τιμές.
Ο κ. Παπασταύρου μίλησε για «περισσότερο ενεργειακό ρεαλισμό στην Ευρώπη», συνδέοντας την πορεία απανθρακοποίησης με την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και την κοινωνική συνοχή, κάτι που αφορά άμεσα το κόστος ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή. Η αξιοποίηση όλων των εγχώριων πόρων –ήλιου, ανέμου, υδροηλεκτρικών, υδρογονανθράκων και κρίσιμων πρώτων υλών–, εφόσον προχωρήσει συντεταγμένα, μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε εξωγενείς κρίσεις και να στηρίξει πιο προβλέψιμους λογαριασμούς ρεύματος και καυσίμων.
Σχόλιο
: Η τοποθέτηση του Υπουργού δείχνει ότι η Ελλάδα ποντάρει σε ένα υβριδικό μοντέλο: φυσικό αέριο Ανατολικής Μεσογείου ως καύσιμο γέφυρα και επιτάχυνση ΑΠΕ, με στόχο σταθερότερες τιμές και θωράκιση από γεωπολιτικούς κραδασμούς. Για τον επενδυτή, το μήνυμα είναι ότι η νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από ιδιωτικά κεφάλαια και διασυνοριακές συνεργασίες, ενώ για τον πολίτη το στοίχημα είναι αν αυτή η στρατηγική θα μεταφραστεί σε πραγματική μείωση του ενεργειακού κόστους και μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού.
Διαβάστε επίσης:
ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM προειδοποιούν για νέα πληθωριστική καταιγίδα
Η AKTOR μπαίνει στο FSRU Αγίων Θεοδώρων της Motor Oil
#Ελλάδα #ΑνατολικήΜεσόγειος #Φυσικόαέριο #ΚάθετοςΔιάδρομος #TurkStream






