ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει Μητσοτάκη ότι εκπαιδεύει ανοχή στη διαφθορά

Η «ανοχή στη διαφθορά» βρίσκεται στο επίκεντρο της σκληρής επίθεσης που εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κώστας Τσουκαλάς κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με αφορμή ανάρτηση του πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί το κυβερνητικό αφήγημα σε ιδιωτικό χρέος, υγεία και κράτος δικαίου.

Η «ανοχή στη διαφθορά» βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση του πρωθυπουργού. Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει ως ιστορία επιτυχίας κυβερνητικές επιδόσεις σε ιδιωτικό χρέος και υγεία, που στην πράξη αφήνουν εκτός μεγάλες κατηγορίες πολιτών.

Πώς συνδέει το ΠΑΣΟΚ το ιδιωτικό χρέος με την ανοχή στη διαφθορά;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η ρύθμιση των 72 δόσεων αφορά «ελάχιστους», καθώς συνοδεύεται από αυστηρά κριτήρια και δεν προβλέπει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων. Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει τον εξωδικαστικό μηχανισμό σχεδόν ακίνητο, σημειώνοντας ότι σε έξι χρόνια έχει ρυθμίσει «πολύ μικρό μέρος» του ιδιωτικού χρέους, παρά την έκταση του προβλήματος.

Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση απέρριψε τόσο την πρόταση για 120 δόσεις όσο και την υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών στον εξωδικαστικό, μαζί με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Με αυτό το σχήμα, η κριτική μεταφέρεται από το τεχνικό επίπεδο των ρυθμίσεων σε πολιτική επιλογή, που αφήνει τους πιο ευάλωτους οφειλέτες χωρίς ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας.

Πού εστιάζει η θεσμική κριτική για υγεία και κράτος δικαίου;

Στον τομέα της υγείας, ο Κώστας Τσουκαλάς περιγράφει ως «κανονικότητα» τη μη πλήρωση οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία της περιφέρειας και την εκτεταμένη έλλειψη προσωπικού. Επισημαίνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στη διακοπή του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τη νοσογόνο παχυσαρκία, αναδεικνύοντας την απόσταση ανάμεσα στις εξαγγελίες πρόληψης και στη συνέχεια των πολιτικών.

Η κριτική κορυφώνεται με την επίκληση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, όπου ο Τσουκαλάς καλεί τον πρωθυπουργό «να τη διαβάζει» και όχι να αρκείται σε ενημέρωση του επιτελείου του. Στο στόχαστρο μπαίνουν ο «χαμηλός αριθμός διώξεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς», η αρνησιδικία και οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, η αρχειοθέτηση του πολιτικού και παρακρατικού σκέλους του σκανδάλου Predator-ΕΥΠ και η αυστηρή επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Κομισιόν.

Τι σημαίνει για εσάς ως πολίτης

Για τον πολίτη με ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αντιπαράθεση γύρω από τις 72 ή 120 δόσεις μεταφράζεται άμεσα στο πόσο βιώσιμη είναι η καθημερινότητά του και αν θα διασώσει την πρώτη κατοικία του. Η κριτική του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι, κατά την άποψή του, το σημερινό πλαίσιο ευνοεί περισσότερο τη διαχείριση των αριθμών παρά την ουσιαστική ανακούφιση των νοικοκυριών.

Στην υγεία, η μη κάλυψη οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία της περιφέρειας σημαίνει μεγαλύτερους χρόνους αναμονής, δυσκολότερη πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και μεγαλύτερη εξάρτηση από τον ιδιωτικό τομέα. Στο επίπεδο του κράτους δικαίου, η συζήτηση για «ανοχή στη διαφθορά» αφορά άμεσα την εμπιστοσύνη σας στους θεσμούς, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και το αν οι υποθέσεις διαφθοράς, ιδίως υψηλού επιπέδου, φτάνουν ποτέ σε τελεσίδικη κρίση.

Σχόλιο ανοχή στη διαφθορά : Η φράση του Κώστα Τσουκαλά ότι ο πρωθυπουργός «λειτουργεί ως ο μεγάλος εκμαυλιστής που εκπαιδεύει τη χώρα στην ανοχή στη διαφθορά» δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να μεταφέρει τη σύγκρουση από τα επιμέρους μέτρα στο επίπεδο θεσμικής ηθικής. Η αντιπαράθεση δεν αφορά μόνο αριθμούς και ρυθμίσεις, αλλά το ποιος ορίζει το όριο του ανεκτού σε κυβερνητική ευθύνη, δικαστική αποτελεσματικότητα και πολιτική λογοδοσία.

Διαβάστε επίσης:
Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί Μητσοτάκη και στηρίζει 13η σύνταξη
Μητσοτάκης παρουσιάζει έργα υποδομών και κράτος δικαίου

#ΚυριάκοςΜητσοτάκης #ΚώσταςΤσουκαλάς #ΠΑΣΟΚ-ΚίνημαΑλλαγής #ιδιωτικόχρέος #κράτοςδικαίου

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.