Ζαχαράκη παρουσιάζει πακέτο χρηματοδότησης και ασφάλειας στα ΑΕΙ

Η χρηματοδότηση πανεπιστημίων και η ασφάλεια στους χώρους των ΑΕΙ βρέθηκαν στο επίκεντρο της 112ης Συνόδου Πρυτάνεων στη Σάμο, με την παρουσία της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη. Η κυβέρνηση παρουσίασε αριθμούς και δεσμεύσεις, ενώ οι πρυτάνεις κατέθεσαν συγκεκριμένα αιτήματα για θεσμικές αλλαγές και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

Η χρηματοδότηση πανεπιστημίων, η ασφάλεια και η φοιτητική μέριμνα αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα της παρέμβασης της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη στη 112η Σύνοδο Πρυτάνεων στη Σάμο. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να «κλειδώνει» πολυετές πακέτο πόρων και ρυθμίσεων, ενώ οι πρυτανικές αρχές ζητούν παράλληλα θεσμικές διορθώσεις για να λειτουργήσει στην πράξη το νέο πλαίσιο.

Διαφήμιση

Πόσο αλλάζει η χρηματοδότηση πανεπιστημίων και η ασφάλεια στα ΑΕΙ;

Η υπουργός περιέγραψε ένα σχήμα σταδιακής ενίσχυσης, με αύξηση των λειτουργικών επιχορηγήσεων κατά 21,7% την περίοδο 2020-2026 και στοχευμένα προγράμματα συντήρησης υποδομών. Στο σκέλος της ασφάλειας, η εφαρμογή Σχεδίων Ασφαλείας με τη συνδρομή του ΚΕΜΕΑ παρουσιάζεται ως «πρώτο βήμα» για ένα ενιαίο πλαίσιο πρόληψης, με δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης των υπηρεσιών φύλαξης όπου κριθεί αναγκαίο.

Οι πρυτάνεις, ωστόσο, στο πόρισμά τους δεν περιορίζονται στη φυσική φύλαξη, αλλά ζητούν ρητά χρηματοδότηση και θεσμικά μέτρα για «κάθε μορφής ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας και της πολιτικής προστασίας. Το μήνυμα είναι ότι η ασφάλεια δεν είναι μόνο ζήτημα περιπολιών, αλλά συνολικής θωράκισης των ιδρυμάτων σε ένα περιβάλλον αυξημένων κινδύνων και ψηφιακών απειλών.

Ποιες θεσμικές εκκρεμότητες αναδεικνύουν οι πρυτάνεις;

Παρά τους πρόσθετους πόρους, η Σύνοδος καταγράφει «σημαντικές δυσλειτουργίες» στις εκλογικές διαδικασίες μελών ΔΕΠ, ζητώντας επείγουσες ρυθμίσεις για να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Η κριτική αυτή δείχνει ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις εκλογές και μονιμοποιήσεις δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε ομαλή διοικητική καθημερινότητα στα ΑΕΙ.

Οι πρυτάνεις ζητούν επίσης την επαναφορά του θεσμού του ακαδημαϊκού υποτρόφου, την επαναφορά της βαθμίδας του Λέκτορα και δικαίωμα ψήφου των Αντιπρυτάνεων στη Σύγκλητο, επιδιώκοντας μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Η υπουργός από την πλευρά της ανακοινώνει συνέχιση της χρηματοδότησης εντεταλμένων διδασκόντων, ρυθμίσεις για τους ακαδημαϊκούς υποτρόφους και συνολικά 3.272 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ την περίοδο 2020-2026, επιχειρώντας να δείξει ότι το προσωπικό των ΑΕΙ ενισχύεται με σταθερό τρόπο.

Τι σημαίνει για εσάς ως πολίτης

Για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, οι εξαγγελίες μεταφράζονται σε αυξημένο στεγαστικό επίδομα, από 51 σε 90 εκατ. ευρώ, και σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα νέων και ανακαινισμένων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ και εθνικών προγραμμάτων έως το 2030. Η επικείμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για το σιτηρέσιο και η αύξηση της χρηματοδότησης της φοιτητικής σίτισης στα 56,2 εκατ. ευρώ υπόσχονται πιο σταθερό πλαίσιο για βασικές παροχές, αν και μένει να φανεί πώς θα αποτυπωθούν σε ποιότητα και κάλυψη.

Για την τοπική ανάπτυξη, παραδείγματα όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με συνολικές επιχορηγήσεις άνω των 60,9 εκατ. ευρώ και πρόσθετα έργα φοιτητικής στέγης και ενεργειακής αναβάθμισης, δείχνουν ότι τα περιφερειακά ιδρύματα αντιμετωπίζονται ως μοχλοί περιφερειακής πολιτικής. Η έμφαση στη διεθνοποίηση, στα βιομηχανικά διδακτορικά και στους επισκέπτες καθηγητές συνδέεται άμεσα με τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων και την ικανότητα των ΑΕΙ να κρατήσουν ή να επαναπατρίσουν νέο επιστημονικό δυναμικό.

Σχόλιο χρηματοδότηση πανεπιστημίων : Η εικόνα που αναδύεται είναι μιας κυβέρνησης που επενδύει σε αριθμούς και προγράμματα, και μιας πανεπιστημιακής κοινότητας που ζητά θεσμική σταθερότητα και λειτουργικές λύσεις στην πράξη. Η πραγματική δοκιμασία θα είναι αν η «στρατηγική εταιρική σχέση» Πολιτείας–ΑΕΙ θα αποτυπωθεί σε λιγότερη γραφειοκρατία, πιο ασφαλείς πανεπιστημιουπόλεις και ορατή αναβάθμιση της καθημερινότητας φοιτητών και διδασκόντων.

#ΣοφίαΖαχαράκη #Πανεπιστήμια #Πρυτάνεις #Φοιτητικήμέριμνα #ΑΣΠΑΙΤΕ

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.