Η αποθήκευση ενέργειας μπαίνει πλέον με ταχύτερο ρυθμό στον ελληνικό σχεδιασμό, με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται την επιλογή της καθυστέρησης. Ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Τσάφος συνδέει το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων με την πτώση του κόστους μπαταριών και την προστασία του καταναλωτή.
Η αποθήκευση ενέργειας μπαίνει πλέον με ταχύτερο ρυθμό στον ελληνικό σχεδιασμό, με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται την επιλογή της καθυστέρησης. Ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Τσάφος υποστηρίζει ότι η χώρα απέφυγε να «χρυσοπληρώσει» τις μπαταρίες, αξιοποιώντας την πτώση του κόστους για να προστατευτεί ο τελικός καταναλωτής.
Γιατί η αποθήκευση ενέργειας προχωρά τώρα και όχι νωρίτερα;
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το κόστος των μπαταριών υποχώρησε κατά 32% το 2025 σε σχέση με το 2021, στοιχείο που αλλάζει ριζικά την οικονομική βιωσιμότητα των έργων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν είχε επιδοτήσει νωρίτερα μαζικά έργα αποθήκευσης, οι καταναλωτές θα πλήρωναν υπερβολικά υψηλό κόστος, αντίστοιχο με τα φωτοβολταϊκά πριν από 15 χρόνια.
Η επιλογή της αναμονής παρουσιάζεται ως συνειδητή στρατηγική ώστε οι επιδοτήσεις να κατευθυνθούν σε τεχνολογίες με πιο ώριμη και φθηνότερη τιμή. Ο Νίκος Τσάφος τονίζει ότι η πολιτική αυτή στοχεύει στη μείωση της επιβάρυνσης των λογαριασμών, καθώς οι ενισχύσεις για αποθήκευση τελικά ενσωματώνονται στο κόστος της ενέργειας.
Πώς επηρεάζει η αποθήκευση την αγορά και τις τιμές χονδρικής;
Κεντρικός ρόλος της αποθήκευσης, όπως περιγράφεται, είναι η μεταφορά φθηνής ενέργειας από το μεσημέρι στο βράδυ, όταν η ζήτηση είναι υψηλότερη και σήμερα καλύπτεται κυρίως από φυσικό αέριο. Έτσι, οι μπαταρίες λειτουργούν ως γέφυρα ανάμεσα στην ηλιακή παραγωγή και στις βραδινές ανάγκες, περιορίζοντας την εξάρτηση από ακριβότερες μονάδες.
Ο υφυπουργός επισημαίνει ότι οι πολύ χαμηλές ή μηδενικές τιμές στη χονδρική αγορά, που παρατηρούνται κυρίως τις ώρες υψηλής παραγωγής ΑΠΕ, συμβάλλουν στη μείωση της μέσης τιμής σε όλο το 24ωρο. Υπογραμμίζει ότι φέτος η Ελλάδα καταγράφει μία από τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνδέοντας την εικόνα αυτή με τον τρόπο ένταξης της αποθήκευσης και των ανανεώσιμων στο σύστημα.
Τι σημαίνει για τον καταναλωτή
Για τον καταναλωτή, το βασικό μέγεθος είναι η μέση τιμή ενέργειας στο 24ωρο, η οποία επηρεάζει άμεσα τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβερνητική ανάγνωση είναι ότι η σταδιακή, και όχι πρόωρη, επιδότηση της αποθήκευσης, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές χονδρικής, λειτουργεί ως ανάχωμα σε μεγαλύτερες αυξήσεις.
Καθώς η αποθήκευση αναπτύσσεται, αναμένεται πιο ομαλή καμπύλη τιμών μεταξύ ημέρας και νύχτας και μικρότερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, στοιχείο κρίσιμο σε περιόδους διεθνούς μεταβλητότητας. Σχόλιο
: Η επιλογή του χρονοδιαγράμματος για τις επενδύσεις σε μπαταρίες μετατρέπεται σε καθοριστικό παράγοντα για το τελικό κόστος της μετάβασης στις ΑΠΕ, με άμεσο αποτύπωμα στους λογαριασμούς ρεύματος και στις επενδυτικές αποφάσεις στην αγορά ενέργειας.
Διαβάστε επίσης:
Τα διεθνή funds «ψηφίζουν» Ελλάδα και τράπεζες στην Ευρώπη
Ελβετία: Ρήξη SSPX με Βατικανό και κίνδυνος νέου σχίσματος






