Ο «μεγάλος πόλεμος» επανέρχεται στο προσκήνιο της ρωσονατοϊκής αντιπαράθεσης, με τη Μόσχα να αξιοποιεί τον επερχόμενο σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα ως βήμα προειδοποίησης. Η Μαρία Ζαχάροβα ζητά «εναλλακτική» στην κλιμάκωση, προβάλλοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο «σημείου χωρίς επιστροφή» στις σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ.
Ο «μεγάλος πόλεμος» επανέρχεται στο επίκεντρο της δημόσιας ρητορικής της Μόσχας, καθώς η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα συνδέει ευθέως την επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα με την ανάγκη αποτροπής μιας μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρώπη. Στο μήνυμά της υποστηρίζει ότι η τρέχουσα πορεία «αχαλίνωτης κλιμάκωσης» και συνεχών ενισχύσεων στους αμυντικούς προϋπολογισμούς των χωρών του ΝΑΤΟ επιδεινώνει αναπόφευκτα το στρατηγικό περιβάλλον.
Πώς η Μόσχα εργαλειοποιεί τον φόβο για «μεγάλος πόλεμος»;
Η Ζαχάροβα περιγράφει την Ευρώπη ως «μανιωδώς ωθούμενη» σε έναν μεγάλο πόλεμο κατά της Ρωσίας, μεταθέτοντας την ευθύνη για την κλιμάκωση στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, καλεί τη Συμμαχία να «ηρεμήσει και να συλλογιστεί», παρουσιάζοντας τη σύνοδο της Άγκυρας ως ευκαιρία για αναστοχασμό και αναζήτηση «λογικής εναλλακτικής» στην περαιτέρω ένταση.
Η αναφορά της σε «ελπίδα» που παραμένει, παρά την «αφέλεια» όπως η ίδια τη χαρακτηρίζει, λειτουργεί ως διπλό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: προειδοποίηση και ταυτόχρονα πρόσκληση για αναθεώρηση. Η Μόσχα επιχειρεί έτσι να εμφανιστεί ως η πλευρά που ζητά ανακοπή της κλιμάκωσης, ενώ καταγγέλλει τις αποφάσεις ενίσχυσης του ΝΑΤΟ ως βασικό παράγοντα αποσταθεροποίησης.
Τι σημαίνει το «σημείο χωρίς επιστροφή» για τις σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ;
Η Ζαχάροβα προειδοποιεί ότι, εάν δεν επικρατήσει «κοινός νους», οι σχέσεις Μόσχας – ΝΑΤΟ μπορεί να φτάσουν σε «σημείο χωρίς επιστροφή», διατυπώνοντας μια από τις πιο αιχμηρές διατυπώσεις της ρωσικής διπλωματίας το τελευταίο διάστημα. Η διατύπωση αυτή εντάσσεται σε μια στρατηγική πίεσης προς τη Συμμαχία, υπονοώντας ότι η περαιτέρω στήριξη προς την Ουκρανία ενδέχεται να παγιώσει μια μακρόχρονη αντιπαράθεση χωρίς δυνατότητα αποκλιμάκωσης.
Επιπλέον, η αναφορά της ότι ένα τέτοιο «σημείο χωρίς επιστροφή» θα «ευχαριστούσε» τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταφέρει την αντιπαράθεση και στο επίπεδο προσωπικών ευθυνών. Με αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα επιχειρεί να παρουσιάσει την ουκρανική ηγεσία ως παράγοντα που επιδιώκει τη μονιμοποίηση της ρήξης, μετατοπίζοντας τη συζήτηση από τις ρωσικές στρατιωτικές επιλογές στις αποφάσεις Κιέβου και ΝΑΤΟ.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και χώρα της πρώτης γραμμής στη νοτιοανατολική πτέρυγα, η ρωσική ρητορική περί «μεγάλου πολέμου» αναδεικνύει εκ νέου τη σημασία της σταθερότητας στη Συμμαχία και της προσεκτικής διαχείρισης των εντάσεων. Η σύνοδος στην Άγκυρα, με οικοδεσπότη την Τουρκία, προσθέτει επιπλέον διπλωματική πολυπλοκότητα, καθώς η Αθήνα παρακολουθεί τόσο τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ όσο και τον ρόλο της Άγκυρας στο ευρύτερο πλαίσιο Ρωσίας – Δύσης.
Σχόλιο
: Η ελληνική διπλωματία καλείται να σταθμίσει προσεκτικά τη συμμετοχή της στις νατοϊκές αποφάσεις, διατηρώντας την αξιοπιστία της εντός της Συμμαχίας χωρίς να τροφοδοτεί περαιτέρω την εικόνα αναπόφευκτης σύγκρουσης που προβάλλει η Μόσχα. Σε ένα περιβάλλον όπου η ρητορική περί «μεγάλου πολέμου» εντείνεται, η σταθερή, προβλέψιμη στάση της Ελλάδας αποκτά πρόσθετη γεωπολιτική βαρύτητα.
Διαβάστε επίσης:
Ηνωμένο Βασίλειο: Ντιμίτριεφ καταγγέλλει έλεγχο ταυτότητας στα κοινωνικά δίκτυα
Ουκρανικά drones πλήττουν το διυλιστήριο Ομσκ και πιέζουν καύσιμα






