«Πονοκέφαλο» προκαλεί η απόφαση του Άρειου Πάγου αναφορικά με τους πλειστηριασμούς σε χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες.
Πρόκειται για απόφαση η οποία παραχωρεί στα funds την δυνατότητα να βγάζουν στο «σφυρί» ακίνητα, που έχουν αποκτήσει με εξαγορά. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ταυτίστηκαν με την άποψη που διατύπωσε η εισηγήτρια αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την απόφαση τους να επηρεάζει το μέλλον 600.000-700.000 περιπτώσεων.
Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 59 ψήφων υπέρ έναντι 9 κατά, και αναμένεται να οριστικοποιηθεί επίσημα προσεχώς, με στόχο να αποσαφηνιστεί το πλήρες σκεπτικό της και για να παράγει ουσιαστικές έννομες συνέπειες, δηλαδή να εφαρμοστεί.
Η υπόθεση είχε φθάσει προς εκδίκαση στις 26 Ιανουαρίου ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στην οποία μετείχαν περί τους 70 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ την εισαγγελική έδρα εκπροσώπησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Επιμελητήρια και άλλοι φορείς τάχθηκαν κατά της δυνατότητας να μπορούν οι λεγόμενοι servicers να ενεργούν ως διάδικοι των επενδυτών, με βασικό επιχείρημα ότι η σχετική νομοθεσία του 2003 δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.







