Τα γυάλινα σφαιρίδια που έχουν εντοπιστεί στην επιφάνεια της Σελήνης πιθανώς να λειτουργούν ως δεξαμενή νερού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Geoscience». Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Χου Σεν από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψε ότι τα γυάλινα σφαιρίδια που προέκυψαν από πρόσκρουση στα σεληνιακά εδάφη περιέχουν νερό. Μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα γυάλινα σφαιρίδια είναι πιθανότατα μια νέα δεξαμενή νερού στη Σελήνη. Τα γυάλινα σφαιρίδια έχουν ομοιογενείς χημικές συνθέσεις και λείες εκτεθειμένες επιφάνειες. Χαρακτηρίζονται από αφθονία νερού με εξαιρετικά χαρακτηριστικά έλλειψης δευτερίου. Η αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην αφθονία νερού και στη σύνθεσή του αντανακλά το γεγονός ότι το νερό στα σφαιρίδια προέρχεται από ηλιακούς ανέμους.
Το νερό στην επιφάνεια της Σελήνης έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές αποστολές έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία του. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Σελήνης φιλοξενεί νερό, βέβαια η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη από αυτή της Γης. Προηγούμενες μελέτες σε αποθέματα νερού που είχαν βρεθεί σε λεπτούς ορυκτούς κόκκους στο έδαφος ή σε ηφαιστειακά πετρώματα στη Σελήνη, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν τον κύκλο νερού, στην επιφάνεια της. Πλέον είναι όμως τεκμηριωμένο ότι εμφανίζει ημερήσιους κύκλους, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να υπάρχει κάποια άγνωστη ακόμη δεξαμενή στο σεληνιακό υπέδαφος, που έχει την ικανότητα να ρυθμίζει αυτό τον κύκλο και που βοηθάει στη συγκράτηση, απελευθέρωση και αναπλήρωση του νερού στην επιφάνεια του γειτονικού πλανήτη.
Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ναντσίνγκ, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας.







