Η Γερμανία ηγείται στο μεγαλύτερο ράλι ομολόγων καθώς ο πληθωρισμός επιτέλους μειώνεται

Η Γερμανία προηγείται στο μεγαλύτερο ράλι που έζησαν οι αγορές  ομολόγων από τον Μάρτιο. Ταυτόχρονα η υποχώρηση του πληθωρισμού και η αποδυνάμωση της οικονομίας υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλησιάζουν στο τέλος τους.

Το κόστος δανεισμού και οι αποδόσεις των ομολόγων, μέσα στην ευρωζώνη έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 20 μονάδες βάσης (bps) αυτή την εβδομάδα. Αναλόγως στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι αποδόσεις, οι οποίες κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές των ομολόγων, δείχνουν να πηγαίνουν προς τη μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα Μαρτίου, όταν η αναταραχή στις τράπεζες έδιωξε πολλούς επενδυτές σε πιο ασφαλή καταφύγια.

Βέβαια, τα κρατικά ομόλογα παραμένουν άκρως ευμετάβλητα, αφού είναι δέσμιοι των εκτιμήσεων που τη μία ημέρα μπορεί να υποστηρίζουν ότι θα γίνουν κι άλλες αυξήσεις στα επιτόκια και την επόμενη ότι η αντίστροφη μέτρηση είναι κοντά. Όμως η αυξημένη κινητικότητα αυτής της εβδομάδας υποδηλώνει ότι οι επενδυτές κλίνουν προς την άποψη ότι η χαλάρωση του πληθωρισμού και μια επικείμενη ύφεση αποτελούν ισχυρά κίνητρα αγοράς ομολόγων. Τα στοιχεία από όλη την ευρωζώνη, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κατρακύλησε τον Μάιο και εγείρουν αμφιβολίες για το αν πρέπει να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια. Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι αυξήσεις της ΕΚΤ θα κορυφωθούν γύρω στο 3,7% έως τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει δύο ακόμη αυξήσεις από το 3,25% που είναι σήμερα.

Το ράλι των ομολόγων οδηγείται στη  λεγόμενη ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων, που συνήθως σηματοδοτεί οικονομική επιβράδυνση. Τα σημάδια ήταν πολλά. Ο τραπεζικός δανεισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περισσότερο τον Απρίλιο, η ύφεση των εργοστασίων βάθυνε και το οικονομικό κλίμα στην περιοχή επιδεινώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο.

Οι επενδυτές πάντως, προειδοποιούν ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρώπη παραμένουν πιο περίπλοκες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αισθητά και πως είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να είναι ευχαριστημένη από την δυναμική του πληθωρισμού στην παρούσα χρονική περίοδο.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.