Ο πληθωρισμός του κόστους και η μειωμένη δυνατότητα αύξησης των τιμών πώλησης θα ασκήσουν πιέσεις στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, αναφέρει η Fitch Ratings. Επιπλέον, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση και τους κανονισμούς εκπομπών ρύπων Euro 7 θα επιβαρύνουν τις ταμειακές ροές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ωστόσο, το υφιστάμενο περιθώριο αξιολόγησης, ιδίως των εταιρειών υψηλής επενδυτικής βαθμίδας, όπως η VW, η Mercedes και η Stellantis, θα πρέπει να μετριάσει αυτές τις πιέσεις.
Αναμένουμε ότι ο όγκος παραγωγής αυτοκινήτων θα αυξηθεί στα 84 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως το 2023, καθώς οι περιορισμοί στην προσφορά έχουν αμβλυνθεί, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Η ικανότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών να αυξάνουν σημαντικά τις τιμές τους, χαρακτηριστικό των τελευταίων τριών ετών, έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, αν και δεν αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα επαναλάβουν τις μειώσεις τιμών της Tesla. Υπολογίζουμε μια μέση αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων κατά 40% από το 2020, μετριάζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τους χαμηλούς όγκους, και αναμένουμε μια αύξηση της τάξης του 5% το 2023, κυρίως λόγω της πολυτελούς κατηγορίας.
Ωστόσο, το υψηλότερο κόστος, ιδίως λόγω της ηλεκτροκίνησης, έχει αυξήσει τις βάσεις κόστους των αυτοκινητοβιομηχανιών. Το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων (EV), των plug-in και των ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων στις πωλήσεις αυτοκινήτων αυξάνεται σταθερά, φθάνοντας το 12%, 7% και 25%, αντίστοιχα, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023.
Ελλείψει κρατικών επιδοτήσεων, η κερδοφορία των EV είναι χαμηλότερη από εκείνη των μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, με τον χρόνο και τον βαθμό της κρατικής στήριξης να είναι κρίσιμοι για την κερδοφορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η κερδοφορία των EV ποικίλλει μεταξύ των μοντέλων μαζικής αγοράς και των μοντέλων πολυτελείας. Για τα πολυτελή οχήματα, οι μπαταρίες αποτελούν μικρότερο μέρος της τιμής του αυτοκινήτου. Ο ανταγωνισμός από τους Κινέζους κατασκευαστές EV αυξάνεται, αν και το μερίδιο αγοράς τους παραμένει χαμηλό. Η προμήθεια μπαταριών και η τιμολόγηση θα γίνουν πιο σημαντικοί παράγοντες κερδοφορίας, καθώς αναμένουμε ότι το μερίδιο αγοράς των EV θα ανέλθει στο 30% μεσοπρόθεσμα.
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πρόσφατα στρέψει την προσοχή τους στην παραγωγή πολυτελών προϊόντων και στην αγορά της Βόρειας Αμερικής για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, γεγονός που αναμένεται να αμβλύνει τις πιέσεις από σκληρότερες ή περισσότερο από το αναμενόμενο υφεσιακές μακροοικονομικές συνθήκες.
Αναμένουμε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα αυξηθούν ελαφρώς το 2023, καθώς η πιθανή εισαγωγή των προτύπων Euro 7 συνεχίζει να επιβαρύνει τον κλάδο. Οι προγραμματισμένες κοινοπραξίες μπαταριών και οι επενδύσεις για την ταχεία ηλεκτροκίνηση θα αυξήσουν επίσης τις ταμειακές εκροές μεσοπρόθεσμα. Η VW έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει 180 δισ. ευρώ την περίοδο 2023-2027, το οποίο είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα μεταξύ των ομοειδών της.
Η καθαρή εκροή κεφαλαίων κίνησης αυξήθηκε επίσης μέχρι το τέλος του 2022, καθώς οι εκδότες εξασφάλισαν πρώτες ύλες και ανταλλακτικά εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις ενεργειακές ελλείψεις στην Ευρώπη, καθώς και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, αλλά η αύξηση του όγκου και οι ανησυχίες για την ενέργεια είναι πιθανό να διατηρήσουν τα επίπεδα αποθεμάτων σε υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα, επηρεάζοντας τη δημιουργία FCF.
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών μετά τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του 2022, με ανάκαμψη της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών που τις βοήθησαν να δημιουργήσουν άφθονη ρευστότητα. Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε ότι οι εκροές θα ομαλοποιηθούν σταδιακά, καθώς οι επενδυτικές ανάγκες αυξάνονται.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υψηλής επενδυτικής βαθμίδας, όπως η VW, η Mercedes και η Stellantis, έχουν σημαντικό περιθώριο κάτω από τις ευαισθησίες μόχλευσης. Αυτό είναι εμφανές στις καθαρές ταμειακές τους θέσεις μέσω του κύκλου, οι οποίες είναι άνετα σύμφωνες με τις αξιολογήσεις. Αυτό μετριάζει τις πιθανές πιέσεις στις αξιολογήσεις από τις χαμηλότερες προβλέψεις μας για την κερδοφορία μεσοπρόθεσμα και τις παραδοχές για χαμηλότερα FCF λόγω των επενδύσεων Euro 7 και ηλεκτροκίνησης.








