Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ξεπερνά το 160% τον Νοέμβριο

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής έφτασε το 161% τον Νοέμβριο, ταχύτερα από το αναμενόμενο και το υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό φέτος, αποκαλύπτοντας τις τρομακτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος πρόεδρος Χαβιέ Μιλει στην προσπάθεια να πλοηγηθεί στα ταραγμένα οικονομικά ύδατα της χώρας.

Αυτά τα στοιχεία,  είναι τα πρώτα για τον πληθωρισμό,  από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μίλεϊ την περασμένη Κυριακή, υποσχόμενος να διορθώσει την ασταθή οικονομία της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένων των ουρανοκατέβατων τιμών καταναλωτή που έχουν εξαντλήσει την αγοραστική δύναμη των κατοίκων και έχουν τροφοδοτήσει την αυξανόμενη φτώχεια.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέβει ταχύτερα τους επόμενους μήνες μετά την υποτίμηση του πέσο από την κυβέρνηση του Μιλέι πάνω από 50% αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου σοκ που ελπίζει ότι θα σταθεροποιήσει τελικά την οικονομία που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός είχε ποσοστό 12,8% μόνο τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία INDEC, πάνω από δημοσκόπηση του Reuters που ανέμενε μηνιαία αύξηση 11,8%. Αυτό ήταν ένα απότομο άλμα από την αύξηση 8,3% τον Οκτώβριο.

Ο Μιλέι ανέλαβε τα καθήκοντά του υποσχόμενος ένα απότομο, επώδυνο δημοσιονομικό σοκ για να διορθώσει την οικονομική κρίση της Αργεντινής και την Τρίτη η κυβέρνησή του ανακοίνωσε μια αρχική πολιτική ώθηση που περιλαμβάνει υποτίμηση του τοπικού νομίσματος πέσο κατά περισσότερο από 50% καθώς και απότομες περικοπές δαπανών.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.