Η δήμευση $300 δισ. ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δεν είναι πανάκεια, προειδοποιεί η Δύση στο Νταβός

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Νταβός ότι είναι ανοιχτοί στην ιδέα της κατάσχεσης 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά προειδοποίησαν ότι ο “διάβολος κρύβεται στις νομικές λεπτομέρειες” και ότι, ακόμη και αν αυτό μπορούσε να γίνει, δεν θα ήταν πανάκεια για το Κίεβο.

Αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από κυρίαρχα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Δύση.

Οι χώρες της G7 συζητούν την πιθανή κατάσχεση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αν και ορισμένα μέλη της,  έχουν ανησυχίες σχετικά με το προηγούμενο, τον μηχανισμό και τον πιθανό αντίκτυπο της λήψης ενός τέτοιου μέτρου κατά των περιουσιακών στοιχείων των κεντρικών τραπεζών.
“Το πρώτο πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να εμπλακούν ένας «σωρός» δικηγόροι. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις”, δήλωσε η Penny Pritzker, ειδική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας.
“Αν ληφθεί μια απόφαση, αυτή θα καταλήξει να είναι συλλογική. Είναι λανθασμένη αντίληψη να πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα πανάκειας. Γίνεται πραγματική προσπάθεια, αλλά απέχουμε πολύ από το συμπέρασμα”.

Η Ρωσία, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στο Νταβός, έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα ήταν αντίθετη με τις αρχές των ελεύθερων αγορών και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα κατάσχει αμερικανικά, ευρωπαϊκά και άλλα περιουσιακά στοιχεία ως απάντηση σε μια τέτοια κίνηση.

Απαιτείται Σαφής Μηχανισμός

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη νομικής εξουσιοδότησης για τις ΗΠΑ να κατάσχουν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, αλλά πρόσφατα υιοθέτησε ένα αίτημα των ηγετών της G7 να διερευνήσουν τις επιλογές κατάσχεσης με βάση το διεθνές δίκαιο.
Είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με τις προσπάθειες της G7, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στην αποθήκευση αποθεμάτων σε δολάρια ή ευρώ, προσθέτοντας: “Θα ήταν ένα ζήτημα κατανόησης και να δούμε αν θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μετριασμός και να δούμε αν η G7 θα μπορούσε να συμφωνήσει στη λογική του διεθνούς δικαίου”.
Μια άλλη ανησυχία ορισμένων ανώτερων δυτικών αξιωματούχων είναι ότι η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που επενδύονται σε κρατικά ομόλογα σε ευρώ, δολάρια ΗΠΑ και βρετανικές λίρες θα μπορούσε να υπονομεύσει την προθυμία των κεντρικών τραπεζών να αποθηκεύουν αποθεματικά μεταξύ τους.

Η μερίδα του λέοντος των περιουσιακών στοιχείων – ουσιαστικά τίτλοι στους οποίους είχε επενδύσει η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα – έχουν δεσμευτεί στο Euroclear, ένα αποθετήριο που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε στο Reuters ότι δεν αντιτίθεται στην κατάσχεση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, αλλά πρέπει να υπάρξει ένας σαφής μηχανισμός.
“Δεν λέμε όχι στη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Αλλά πρέπει να επεξεργαστούμε έναν μηχανισμό. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την άντληση κεφαλαίων για την Ουκρανία”, δήλωσε ο De Croo.

“Είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω συζήτηση και είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε μια λύση για την εξεύρεση μιας νομικής βάσης για αυτές τις μεταφορές προς την Ουκρανία, χωρίς να αποσταθεροποιηθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα”, δήλωσε.
Ορισμένοι τίτλοι λήγουν και ως εκ τούτου μετατρέπονται σε μετρητά – μια συναλλαγή που φορολογείται με 25%, είπε.
“Εάν υπάρχουν φορολογητέα έσοδα, θα τα απομονώσουμε ώστε να πάνε στην Ουκρανία”, δήλωσε ο De Croo στο Reuters στο Νταβός. Είπε ότι ο φόρος επί των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ το 2023 και το 2024 θα ανέλθει σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

 

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.