Tρεις στους δέκα φορολογούμενοι το 2023 οι οποίοι αναζητώντας το δίκιο τους προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ κατάφεραν και έσβησαν τα πρόστιμα τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2023 παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ, 6.956 υποθέσεις. Από αυτές εξετάστηκαν 6.527 υποθέσεις φορολογουμένων από τις οποίες έγιναν δεκτές εν μέρει το 29,8%.
Οι φορολογούμενοι δικαιώθηκαν καθώς η ΔΕΔ μετά την εξέταση των υποθέσεων έσβησε πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις.
Πάντως όσοι έχασαν τις υποθέσεις τους στη ΔΕΔ έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα διοικητικά καθώς πριν οι φορολογικές υποθέσεις φτάσουν στα δικαστήρια είναι υποχρεωτικό να «περάσουν» πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.







