Η Goldman Sachs ανεβάζει τον ετήσιο στόχο STOXX 600 στα 540

Η Goldman Sachs αύξησε τη Δευτέρα τον στόχο για το τέλος του έτους 2024 για τον ευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 σε 540 από 510, επικαλούμενη πιθανή βελτίωση στην οικονομική ανάπτυξη και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις κεντρικές τράπεζες.
Ο νέος στόχος της χρηματιστηριακής εταιρείας για τον πανευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς υποδηλώνει ανοδική πορεία σχεδόν 6% από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 509,64 μονάδες.
«Εάν η οικονομική ανάπτυξη επιταχυνθεί μέτρια και οι κεντρικές τράπεζες ξεκινήσουν έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, όπως αναμένουν οι οικονομολόγοι μας, οι αποτιμήσεις θα αυξηθούν περαιτέρω», δήλωσε η Lilia Peytavin, στρατηγική χαρτοφυλακίου της Goldman Sachs.
Μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπαινίχθηκαν πιθανές μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο.
Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής για να επιστρέψει στην ανάπτυξη τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερή.
Η χρηματιστηριακή εταιρεία της Wall Street, η οποία προηγουμένως αύξησε τον στόχο του δείκτη στα μέσα Φεβρουαρίου, εκτιμά τώρα ότι η αποτίμηση του STOXX 600 μπορεί να αυξηθεί περίπου 2,5% φέτος.
«Οι μετοχές έχουν φτάσει πιθανώς στη φάση της αισιοδοξίας, την τελευταία του κύκλου μετοχών, στην οποία τα πολλαπλάσια τείνουν να αυξάνονται ενώ η αύξηση των κερδών επιβραδύνεται», πρόσθεσε η Peytavin.
Η Goldman υποστήριξε ότι τους τελευταίους έξι μήνες, οι ευρωπαϊκές μετοχές αυξήθηκαν κατά 12%, και όλο αυτό το ράλι οφείλεται στη βελτίωση των αποτιμήσεων και όχι στην αύξηση των κερδών.
Ο STOXX 600 διαπραγματεύεται επί του παρόντος με περίπου 15 φορές την αναλογία προθεσμιακής τιμής προς κέρδη (PE) ενός έτους, ενώ ο δείκτης S&P 500 διαπραγματεύεται με 26 φορές τον προθεσμιακό δείκτη PE ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Ένα χαμηλότερο πολλαπλάσιο PE υποδηλώνει μια πιο ελκυστική επενδυτική ευκαιρία.
Ωστόσο, η Goldman προειδοποίησε ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να θέσει διμερή κίνδυνο για τις προβλέψεις της – ενώ θα μπορούσε να ωθήσει το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, παρέχουν επίσης έναν «ανοδικό κίνδυνο» για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή.
Η χρηματιστηριακή εταιρεία αύξησε επίσης σήμερα Δευτέρα τον στόχο της για το 2024 για τον δείκτη αναφοράς FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου σε 8.200 από 7.900.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.