Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν δήλωσε σε συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ ότι είναι πιθανή μία μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση.
Ο Λέιν σημείωσε ότι αναμένει βελτίωση της κατανάλωσης το 2025, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού.
Επίσης, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα επιτόκια θα βρίσκονται στο μεσαίο εύρος, αλλά ότι η τράπεζα πρέπει να καθορίσει φέτος ποιο θα πρέπει να είναι αυτό το μεσαίο εύρος.
«Εάν πέσουν πολύ γρήγορα, θα είναι δύσκολο να ελέγξουμε τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών. Αλλά δεν θέλουμε επίσης να παραμείνουν πολύ υψηλά τα επιτόκια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί τότε η δυναμική του πληθωρισμού θα εξασθενούσε σε τέτοιο βαθμό που ο αποπληθωρισμός Η διαδικασία δεν θα σταματήσει στο 2%, αλλά ο πληθωρισμός θα μπορούσε να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο μας: αυτό είναι επίσης ανεπιθύμητο.
Ο Λέιν σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της τράπεζας, οι αυξήσεις στους μισθούς αναμένεται να είναι χαμηλότερες το 2025, κάτι που όπως είπε θα μειώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.






