ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: Η συνάντηση Τραμπ – Ρούτε και η συζήτηση για τη Γροιλανδία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στην Ουάσινγκτον, εν μέσω ανησυχιών για τη στάση του απέναντι στη Ρωσία. Στη συνάντησή τους, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της Γροιλανδίας, με τον Τραμπ να επαναφέρει την πρότασή του για πιθανή προσάρτηση από τις ΗΠΑ, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Συμφωνία για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Η συνάντηση συνέπεσε με τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι συμφωνεί κατ’ αρχήν με την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Η Γροιλανδία στο επίκεντρο

Αν και δεν είχε προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου, Τραμπ και Ρούτε μίλησαν σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο πριν από τη συζήτησή τους. Ο Τραμπ, ερωτηθείς για τη θέση του σχετικά με την προσάρτηση της Γροιλανδίας, δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Πιστεύω ότι θα συμβεί. Κάθομαι δίπλα σε έναν άνθρωπο που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.”

Τόνισε ότι η περιοχή έχει στρατηγική σημασία για τη διεθνή ασφάλεια, λόγω της αυξανόμενης δραστηριότητας στην περιοχή, τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα.

Ο Ρούτε κρατά αποστάσεις, αλλά αναγνωρίζει τη σημασία της περιοχής

Ο Ρούτε προσπάθησε να αποφύγει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα, δηλώνοντας:

“Όσον αφορά τη Γροιλανδία, αν θα ενταχθεί στις ΗΠΑ ή όχι, θα το αφήσω εκτός της συζήτησης, γιατί δεν θέλω να εμπλέξω το ΝΑΤΟ σε αυτό.”

Ωστόσο, αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία της περιοχής, επισημαίνοντας ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία χρησιμοποιούν τις θαλάσσιες διαδρομές εκεί και ότι οι χώρες της Αρκτικής, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εργάζονται για την ενίσχυση της παρουσίας τους.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην Αρκτική

Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραγγείλει 48 παγοθραυστικά για την προστασία της περιοχής, σημειώνοντας:

“Η Ρωσία διαθέτει 40 παγοθραυστικά. Πρέπει να έχουμε προστασία. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για αυτό. Η Δανία δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Είναι πολύ μακριά και στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση… Έφτασαν εκεί πριν από 200 χρόνια και λένε ότι έχουν δικαιώματα. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει· δεν νομίζω ότι ισχύει, για να είμαι ειλικρινής.”

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ήδη στρατιωτικές βάσεις και στρατεύματα στη Γροιλανδία και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας τους εκεί.

Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ από την Ευρώπη

Τέλος, ο Τραμπ επανέλαβε τη θέση του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για την ασφάλειά τους, καθώς και για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.