Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Τζάρεντ Κούσνερ έφτασαν στη Μόσχα για κρίσιμες συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κίνηση εντάσσεται στη νέα, επιθετική διπλωματική στρατηγική της Ουάσιγκτον, που επιδιώκει να διαμορφώσει τους όρους μιας πιθανής ειρηνευτικής φόρμουλας.
Η άφιξη του Στιβ Γουίτκοφ, ειδικού απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και του γαμπρού του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, σηματοδοτεί μια νέα φάση στις αμερικανορωσικές επαφές για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ταξίδι τους ακολουθεί αμέσως μετά τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, γεγονός που υπογραμμίζει ότι η ουκρανική σύγκρουση βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο τόσο της γεωπολιτικής όσο και της οικονομικής ατζέντας.
Το μήνυμα της Ουάσιγκτον και οι επιδιώξεις της Μόσχας
Η αποστολή Γουίτκοφ – Κούσνερ λειτουργεί ως προέκταση του μηνύματος που εξέπεμψε ο Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει». Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αναλάβει ρόλο κεντρικού αρχιτέκτονα μιας ενδεχόμενης διαδικασίας ειρήνευσης, προτείνοντας ένα πλαίσιο που συνδέει την ασφάλεια της Ευρώπης, τη διαχείριση των κυρώσεων και την τύχη των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Για τη Μόσχα, οι συνομιλίες με δύο τόσο στενούς συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου προσφέρουν ευκαιρία να δοκιμάσει τα όρια των αμερικανικών προθέσεων. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζει τη χρήση «παγωμένων» ρωσικών assets για τη στήριξη του λεγόμενου «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ, επιχειρώντας να μετατρέψει ένα εργαλείο πίεσης της Δύσης σε διαπραγματευτικό χαρτί υπέρ της Ρωσίας.
Διπλωματικό παζλ με ευρωπαϊκές και ουκρανικές ανησυχίες
Η κίνηση της Ουάσιγκτον έρχεται σε μια στιγμή που οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επανεξετάζουν συνολικά τη διατλαντική σχέση, ενώ το Κίεβο προειδοποιεί ότι τα εδαφικά ζητήματα παραμένουν άλυτα και δεν μπορεί να υπάρξει «ειρήνη» με ανταλλαγή εδαφών. Δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και οξύτατες παρεμβάσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκαλύπτουν φόβους ότι μια αμερικανορωσική φόρμουλα θα μπορούσε να επιβληθεί de facto στην Ουκρανία και στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία επιχειρεί να εμφανιστεί ως δύναμη που δεν αντιτίθεται ευθέως στα σχέδια των ΗΠΑ σε άλλα μέτωπα, όπως η Γροιλανδία, προσδοκώντας ανταλλάγματα στο ουκρανικό. Στο φόντο αυτό, η τρέχουσα αποστολή στη Μόσχα δεν είναι απλώς ένα ακόμα διπλωματικό ταξίδι, αλλά κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ που συνδέει ασφάλεια, ενέργεια, γεωοικονομία και την αρχιτεκτονική ισχύος στην Ευρασία.
Οι οικονομικές και ενεργειακές προεκτάσεις
Οποιαδήποτε πρόοδος στις συνομιλίες θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας, στις τιμές των εμπορευμάτων και στις διεθνείς ροές κεφαλαίων. Η πιθανότητα χρήσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ή για τη χρηματοδότηση μηχανισμών «ειρήνης» συνιστά πρωτοφανές προηγούμενο στο διεθνές οικονομικό δίκαιο και θα επηρεάσει βαθιά την αντίληψη για τον κίνδυνο χώρας και πολιτικού ρίσκου.
Για την Ευρώπη –και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα– ένα ενδεχόμενο μορατόριουμ στις εχθροπραξίες ή μια σταδιακή αποκλιμάκωση θα μπορούσε να ανακουφίσει τις πιέσεις στο ενεργειακό κόστος και να σταθεροποιήσει τις αγορές. Ωστόσο, εάν η ειρηνευτική φόρμουλα θεωρηθεί άδικη ή εύθραυστη, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της σύγκρουσης θα παραμείνει υψηλός, διατηρώντας την αβεβαιότητα για επενδυτές και κυβερνήσεις.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η αποστολή Γουίτκοφ – Κούσνερ στη Μόσχα είναι λιγότερο «μυστική διπλωματία» και περισσότερο test αντοχής: ο Λευκός Οίκος μετρά πόση στρατηγική ευελιξία έχει ο Πούτιν, ενώ ο Ρώσος ηγέτης μετρά πόσο μακριά μπορεί να πάει ο Τραμπ χωρίς να διαρραγεί η συνοχή της Δύσης. Το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι μόνο η Ουκρανία, αλλά οι κανόνες του παιχνιδιού στην παγκόσμια οικονομική και ενεργειακή τάξη της επόμενης δεκαετίας.
#ΗΠΑ #Ρωσία #Ουκρανία #Πούτιν #Τραμπ #Κούσνερ #Γουίτκοφ #Διπλωματία







