Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικές ρευστοποιήσεις, ασπίδα οι ισχυρές μη τραπεζικές μετοχές

Μετά την τριήμερη διακοπή, το Χρηματιστήριο Αθηνών επανέρχεται με πιέσεις στις τράπεζες, αλλά στήριξη από μη τραπεζικά blue chips. Το κλίμα διαμορφώνεται από τη διεθνή αβεβαιότητα για τους αμερικανικούς δασμούς και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Σε κλίμα νευρικότητας αλλά με σαφή ενδείξεις επιλεκτικών αγορών κινείται την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αγορά επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς μετά την τριήμερη διακοπή συναλλαγών και δύο συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. Οι τραπεζικές μετοχές δέχονται εκ νέου πιέσεις, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται οριακά σε θετικό έδαφος χάρη στη στήριξη από μη τραπεζικά blue chips.

Διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και επιλεκτικές αγορές

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνεται από τη σύγχυση γύρω από τη νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο του Ιράν. Η προφορική αναφορά του Αμερικανού προέδρου σε δασμούς 15% δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί σε επίσημη πράξη, με αποτέλεσμα ο ισχύων συντελεστής να παραμένει στο 10%. Αυτή η «γκρίζα ζώνη» ενισχύει την αβεβαιότητα για το παγκόσμιο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων.

Παράλληλα, η εμπορική σχέση ΗΠΑ – ΕΕ βρίσκεται σε μεταίχμιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει «παγώσει» την έγκριση των δεσμεύσεων της Ένωσης, μετά την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Γροιλανδία, ενώ παραμένει ασαφές αν θα απαιτήσει πλήρη επαναδιαπραγμάτευση. Αναλυτές, όπως της ING, εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον θα επιλέξει κλαδικούς δασμούς και εργαλεία του άρθρου 301 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, ώστε να πιέσει τις Βρυξέλλες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fast Finance σημειώνει ότι η κίνηση του ΧΑ μέχρι στιγμής είναι «καθαρά διορθωτική», με την αγορά να εμφανίζει εν δυνάμει αγοραστές που απορροφούν την προσφορά. Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι, παρότι το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένει παράγοντας επιρροής, η μεσοπρόθεσμη τάση και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πιο κρίσιμες μεταβλητές για την ελληνική αγορά.

Πιέσεις στις τράπεζες, αναμονή αποτελεσμάτων και τεχνική εικόνα

Λίγο μετά τις 11:00, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.274,84 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%, έχοντας προηγουμένως διολισθήσει έως τις 2.260,68 μονάδες, με συνεχή εναλλαγή προσήμου. Αντίθετα, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,13% στις 2.568,26 μονάδες, με τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας να καταγράφουν απώλειες κοντά στο 1,8% – 1,9% και τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς περίπου στο 0,8%.

Ο μέχρι στιγμής τζίρος διαμορφώνεται σε 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,68 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές. Η εσωτερική εικόνα της αγοράς παραμένει ελαφρώς αρνητική, με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικές μετοχές στο 1 προς 1,4 (43 ανοδικές, 62 πτωτικές και 45 αμετάβλητες).

Καταλύτης για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ταμπλό αναμένεται να είναι ο κύκλος εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεκινά εντός της εβδομάδας. Την Πέμπτη 26/2 ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, ΟΤΕ, Helleniq Energy και Ideal Holdings, ενώ την Παρασκευή 27/2 ακολουθούν Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Premia Properties.

Η Euroxx, σε πρόσφατη ανάλυσή της, εκτιμά ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο για τις τράπεζες, με βασικό χαρακτηριστικό τη δυναμική αύξηση των καθαρών χορηγήσεων στο τέλος του 2025 και σχετικά σταθερά περιθώρια. Η προσοχή, ωστόσο, μετατοπίζεται στις προοπτικές του 2026 και στους τριετείς χρηματοοικονομικούς στόχους που θα παρουσιάσουν οι διοικήσεις, στοιχείο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές.

Σχόλιο SBCTV : Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώνει ότι η διόρθωση στο ΧΑ παραμένει ελεγχόμενη, με τις πιέσεις να συγκεντρώνονται στις τράπεζες ενόψει αποτελεσμάτων και νέων business plans. Η ανθεκτικότητα του Γενικού Δείκτη, χάρη στα μη τραπεζικά blue chips, δείχνει ότι υπάρχει «υπομονετικό» χρήμα που βλέπει τη διόρθωση ως ευκαιρία. Το πραγματικό τεστ θα έρθει με τις ανακοινώσεις στόχων για το 2026: αν πείσουν για διατηρήσιμη κερδοφορία και πιστωτική επέκταση, η σημερινή αδυναμία των τραπεζών μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρη, σε ένα διεθνές περιβάλλον όμως που γίνεται πιο εχθρικό λόγω δασμών και γεωπολιτικών κινδύνων.

#Χρηματιστήριο #Τράπεζες #Αγορές #BlueChips #Δασμοί

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.