ΕΛΣΤΑΤ: Βουτιά εξαγωγών τον Ιανουάριο, μικρή αλλά εύθραυστη μείωση ελλείμματος

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει διψήφια πτώση στις εξαγωγές τον Ιανουάριο 2026, με το εμπορικό έλλειμμα να μειώνεται οριακά. Η εικόνα βελτιώνεται μόνο όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.

Μικρή ανάσα στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά με σαφώς ανησυχητική υποχώρηση των εξαγωγών, καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο 2026. Το έλλειμμα περιορίστηκε οριακά κατά 0,9%, στα 2,808 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω μείωσης των εισαγωγών, ενώ οι εξαγωγές υπέστησαν ισχυρή πτώση 11,9% σε ετήσια βάση.

Εισαγωγές και εξαγωγές: η αριθμητική της επιδείνωσης

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών τον Ιανουάριο 2026 διαμορφώθηκε σε 6,441 δισ. ευρώ, από 6,958 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν, καταγράφοντας πτώση 7,4%. Η μείωση δεν οφείλεται μόνο στα καύσιμα: χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,8%, ενώ αν εξαιρεθούν και τα πλοία η κάμψη διαμορφώνεται στο 4,7%. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι η ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά υποχωρεί ευρύτερα, πιθανώς αντανακλώντας πιο συγκρατημένη εσωτερική κατανάλωση και επενδύσεις.

Στο σκέλος των εξαγωγών, η εικόνα είναι πιο ανησυχητική. Η συνολική αξία τους έπεσε στα 3,633 δισ. ευρώ από 4,124 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2025, σημειώνοντας πτώση 11,9%. Ωστόσο, η «καθαρή» εικόνα της πραγματικής εξωστρέφειας της οικονομίας είναι ηπιότερη: χωρίς τα πετρελαιοειδή, η μείωση περιορίζεται σε 3,5%, ενώ χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία σε 3,4%. Αυτό υποδηλώνει ότι μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στις έντονα ευμετάβλητες κατηγορίες ενέργειας και ναυτιλίας.

Οριακή βελτίωση στο έλλειμμα, αλλά με αδύναμα θεμέλια

Το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο 2026 ανήλθε σε 2,808 δισ. ευρώ, έναντι 2,834 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2025. Η βελτίωση κατά 0,9% σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένη, αλλά όταν αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή γίνεται πιο ουσιαστική: το έλλειμμα περιορίζεται κατά 6,6%, ενώ αν εξαιρεθούν και τα πλοία η μείωση φτάνει το 6,5%. Αυτό σημαίνει ότι στο «δομικό» εμπόριο αγαθών, η Ελλάδα βελτιώνει κάπως τη θέση της, κυρίως μέσω συγκράτησης των εισαγωγών.

Ωστόσο, η ισχυρή πτώση των εξαγωγών ακόμη και χωρίς ενέργεια και πλοία καταδεικνύει πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα και στη διεθνή ζήτηση για ελληνικά προϊόντα. Σε ένα περιβάλλον αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου, η εξάρτηση από λίγους δυναμικούς κλάδους –όπως τα πετρελαιοειδή– καθιστά το εμπορικό ισοζύγιο ευάλωτο σε εξωτερικά σοκ.

Για την οικονομική πολιτική, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λειτουργούν ως υπενθύμιση ότι η βελτίωση του ισοζυγίου μέσω μείωσης εισαγωγών δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια στρατηγική ουσιαστικής ενίσχυσης των εξαγωγών μεταποίησης, αγροδιατροφής και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σχόλιο SBCTV : Η οριακή μείωση του ελλείμματος κρύβει μια πιο ανησυχητική πραγματικότητα: η εξωστρέφεια δέχεται πλήγμα και η βελτίωση έρχεται κυρίως από τη «συρρίκνωση» της ζήτησης. Χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις σε παραγωγικό ιστό, καινοτομία και εξαγωγική ανταγωνιστικότητα, ο εξωτερικός τομέας θα παραμείνει ευάλωτος σε κάθε διακύμανση τιμών ενέργειας και διεθνούς ζήτησης.

#ΕΛΣΤΑΤ #εξαγωγές #εισαγωγές #εμπορικό_ισοζύγιο #οικονομία

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.