Η Φινλανδία ερευνά σοβαρό περιστατικό παραβίασης εναέριου χώρου από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Υπόνοιες για ουκρανικά drones που παρεκτράπηκαν λόγω ρωσικών παρεμβολών.
Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σοβαρό περιστατικό παραβίασης του εναέριου χώρου της χώρας, μετά την πτώση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στην περιοχή της Κουοβόλα, στη νότια Φινλανδία. Το συμβάν έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη συγκυρία για τη βόρεια Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επεκτείνεται πλέον και στο πεδίο των μακρινών πληγμάτων με drones σε ρωσικούς στόχους.
Το περιστατικό και η αντίδραση του Ελσίνκι
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας, το πρωί της Κυριακής παρατηρήθηκαν «λίγα χαμηλά ιπτάμενα, αργά κινούμενα αντικείμενα» στον θαλάσσιο χώρο και στη νοτιοανατολική Φινλανδία. Η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε μαχητικό F/A-18 Hornet για αποστολή αναγνώρισης, ενώ στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι δύο drones κατέπεσαν, το ένα βόρεια και το άλλο ανατολικά της πόλης Κουοβόλα.
Η αστυνομία απέκλεισε άμεσα τις περιοχές πτώσης, με στόχο τη συλλογή στοιχείων και την τεχνική ανάλυση των συσκευών. Ο υπουργός Άμυνας Άντι Χάκκανεν δήλωσε ότι «τα drones παρεξέκλιναν στην επικράτεια της Φινλανδίας. Το αντιμετωπίζουμε με απόλυτη σοβαρότητα», υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι περαιτέρω πληροφορίες θα δοθούν μόνο όταν υπάρξει πλήρης διασταύρωση των δεδομένων.
Υπόνοιες για ουκρανική προέλευση και ο ρόλος των ρωσικών παρεμβολών
Ο πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση Yle, ότι είναι πιθανό τα drones να ήταν ουκρανικά, τα οποία παρεκτράπηκαν από την προγραμματισμένη τους πορεία. Όπως σημείωσε, η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις με drones σε ρωσικές υποδομές κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, αλλά και σε εγκαταστάσεις εξαγωγής πετρελαίου στις ακτές της Βαλτικής.
Ο Όρπο υπέδειξε ως πιθανό παράγοντα τις ρωσικές παρεμβολές σήματος (jamming), που θα μπορούσαν να έχουν αποπροσανατολίσει τα drones, οδηγώντας τα εκτός της αρχικής τους διαδρομής. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορο μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, έχει επανειλημμένως καταγγείλει τα τελευταία χρόνια περιστατικά ηλεκτρονικού πολέμου στην περιοχή της.
Διεύρυνση του κινδύνου στη Βαλτική και στρατηγικές συνέπειες
Το επεισόδιο δεν είναι μεμονωμένο. Τις προηγούμενες ημέρες, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία ανέφεραν επίσης πτώσεις ουκρανικών drones στο έδαφός τους, τα οποία είχαν εκτραπεί κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές στη Βαλτική. Η κλιμάκωση της χρήσης drones από το Κίεβο, με στόχο ρωσικά διυλιστήρια και διαύλους εξαγωγής, εντάσσεται στην προσπάθεια αποδυνάμωσης της ρωσικής πολεμικής οικονομίας, σε μια φάση όπου οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες έχουν βαλτώσει.
Για τη Φινλανδία και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, τα «αδέσποτα» drones αναδεικνύουν μια νέα διάσταση κινδύνου: την ακούσια εμπλοκή στο θέατρο επιχειρήσεων, είτε μέσω παραβίασης εναέριου χώρου είτε μέσω πιθανών υλικών ζημιών ή και θυμάτων σε κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, εντείνεται η ανάγκη για ενισχυμένα συστήματα αντιαεροπορικής επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά και για σαφείς κανόνες διαχείρισης τέτοιων περιστατικών εντός ΝΑΤΟ.
Το Ελσίνκι επιδιώκει να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη προς την Ουκρανία και στη διατήρηση της δικής του ασφάλειας, αποφεύγοντας κλιμάκωση με τη Μόσχα, αλλά και αποτρέποντας την κανονικοποίηση παραβιάσεων του εναέριου χώρου του, ακόμη και αν αυτές είναι ακούσιες.
Σχόλιο
: Το περιστατικό στη Φινλανδία δείχνει πώς ο πόλεμος των drones ξεχειλίζει από τα στενά όρια του μετώπου, δημιουργώντας γκρίζες ζώνες ευθύνης και κινδύνους για τρίτες χώρες. Για την Ευρώπη, το μήνυμα είναι διπλό: επείγουσα επένδυση σε αντιαεροπορική και ηλεκτρονική άμυνα, αλλά και ανάγκη για κοινό πλαίσιο κανόνων όταν «ξένα» όπλα πέφτουν σε συμμαχικό έδαφος.






