Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρετίζει την εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν, αλλά προειδοποιεί ότι η κρίση δεν θα εκτονωθεί χωρίς τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στον Λίβανο. Το Παρίσι επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο του ως εγγυητής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την διετή εβδομάδων εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν «πολύ καλή εξέλιξη», υπογράμμισε όμως ότι η αποκλιμάκωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστική αν δεν επεκταθεί και στο μέτωπο του Λιβάνου. Μιλώντας στο Παρίσι, πριν από συνεδρίαση του γαλλικού συμβουλίου άμυνας για τη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη» στη χώρα, όπου οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει σε εκατόμβη θυμάτων.
Η γαλλική προειδοποίηση για το μέτωπο του Λιβάνου
Ο Μακρόν κατήγγειλε ότι «όσα είδαμε με τα πλήγματα και την κατοχή του νοτίου Λιβάνου από το Ισραήλ δεν συνιστούν τη σωστή απάντηση». Μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει εκτεταμένες επιχειρήσεις, με τις λιβανικές αρχές να κάνουν λόγο για πάνω από 1.500 νεκρούς. Ο Γάλλος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι ο Λίβανος είναι από τους στενότερους συμμάχους της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να ξεκινήσει άμεσο διάλογο με τη Βηρυτό.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η επισήμανσή του ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στο νότιο τμήμα της χώρας, περιοχή που είχε ήδη «παράνομα καταλάβει» από το 1982 έως το 2000. Οι πρόσφατες δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Άμυνας, ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στο νότιο Λίβανο και μετά το τέλος της σύγκρουσης, εντείνουν τις ανησυχίες στο Παρίσι για μόνιμη αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Σύγκρουση αφηγήσεων για την εκεχειρία
Η εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν, που επετεύχθη με μεσολάβηση του Πακιστάν, παρουσιάστηκε από τον Μακρόν ως ευκαιρία για ευρύτερη αποκλιμάκωση. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ ανέφερε ότι η συμφωνία θα έπρεπε να καλύπτει και το λιβανικό μέτωπο. Ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να διευκρινίσει ότι, κατά την ισραηλινή ανάγνωση, η εκεχειρία «δεν περιλαμβάνει τον Λίβανο», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης ή και κλιμάκωσης των επιχειρήσεων.
Η Γαλλία, η οποία διαθέτει στρατεύματα στη δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL), έχει κατηγορήσει Ισραηλινούς στρατιώτες για προσπάθειες «εκφοβισμού» των γαλλικών μονάδων. Το Παρίσι βλέπει τη σταθερότητα στον Λίβανο όχι μόνο ως ιστορική και πολιτική υποχρέωση, αλλά και ως κρίσιμο παράγοντα ασφάλειας για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, λόγω του κινδύνου μαζικών προσφυγικών ροών και εξαγωγής της έντασης.
Γαλλικές φιλοδοξίες και ευρωπαϊκή διάσταση
Πίσω από τη σκληρή ρητορική του Μακρόν βρίσκεται και η επιδίωξη της Γαλλίας να εμφανιστεί ως αυτόνομος πυλώνας ισχύος στη Μέση Ανατολή, σε μια συγκυρία όπου η Ουάσιγκτον εστιάζει κυρίως στη διαχείριση της σύγκρουσης με το Ιράν. Η ανάδειξη του λιβανικού ζητήματος επιτρέπει στο Παρίσι να διαφοροποιηθεί από την αμερικανική γραμμή και να κεφαλαιοποιήσει τις ιστορικές του σχέσεις με τη Βηρυτό.
Για την Ευρώπη συνολικά, η έκβαση της κρίσης στον Λίβανο θα επηρεάσει άμεσα την ενεργειακή ασφάλεια, τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σταθερότητα σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Ελλάδας. Η επιμονή του Μακρόν για επέκταση της εκεχειρίας δεν είναι μόνο ανθρωπιστική, αλλά και βαθιά γεωπολιτική: αν ο Λίβανος παραμείνει εκτός της συμφωνίας ΗΠΑ–Ιράν, η περιοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Τεχεράνη, Τελ Αβίβ και Δύση.
Σχόλιο
: Η παρέμβαση Μακρόν αναδεικνύει το κενό ευρωπαϊκής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή: χωρίς ενιαία φωνή, η ΕΕ παρακολουθεί παθητικά τις κινήσεις ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ, ενώ η Γαλλία επιχειρεί μονομερώς να κατοχυρώσει ρόλο ρυθμιστή στο πιο εύφλεκτο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.
#Γαλλία #Μακρόν #Ιράν #Λίβανος #Ισραήλ #ΜέσηΑνατολή #εκεχειρία






