Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, λίγο πριν από κρίσιμες συνομιλίες για παράταση εκεχειρίας. Οι επιθέσεις επιτείνουν την ανθρωπιστική και υλική καταστροφή στη μεθόριο.
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στον νότιο Λίβανο, ύστερα από νέες ισραηλινές επιθέσεις σε δύο κωμοπόλεις κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον λιβανικό κρατικό ειδησεογραφικό φορέα. Τα πλήγματα σημειώνονται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την παράταση μιας εύθραυστης εκεχειρίας στην περιοχή.
Νεκροί και τραυματίες σε Yahmar al-Shaqif και Al-Tiri
Στην περιοχή Ναμπατίγε, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος φέρεται να έπληξε τον οικισμό Yahmar al-Shaqif, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη. Λίγο αργότερα, οι αρχές κατέγραψαν δύο επιπλέον θανάτους στο χωριό Al-Tiri, επίσης στον νότιο Λίβανο, αποτυπώνοντας την κλιμάκωση της έντασης κατά μήκος της μεθορίου.
Οι πληροφορίες για τη φύση των στόχων –αν επρόκειτο για στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή κατοικημένες περιοχές– παραμένουν περιορισμένες, ωστόσο τα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων αναδεικνύουν τον αυξανόμενο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό σε μια ζώνη που ήδη βιώνει μήνες ασταθούς ασφάλειας.
Δημοσιογράφοι εγκλωβισμένοι σε νέο κύκλο πυρών
Ξεχωριστό περιστατικό σημειώθηκε στην Τύρο, όπου δύο δημοσιογράφοι εγκλωβίστηκαν στο σημείο προηγούμενης επίθεσης με παγιδευμένο όχημα, όταν η περιοχή δέχθηκε νέα ισραηλινά πλήγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημά τους υπέστη ζημιές, ενώ ένας από τους δύο τραυματίστηκε ελαφρά. Ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί να προσεγγίσει το σημείο, σε ένα περιβάλλον όπου ακόμη και οι διασωστικές αποστολές καθίστανται επικίνδυνες.
Το συμβάν αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον αυξημένο κίνδυνο για τα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τις επιχειρήσεις στον Λίβανο και εγείρει ερωτήματα για την τήρηση των κανόνων προστασίας των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες.
Εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές
Παράλληλα, εκτιμήσεις της λιβανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για πάνω από 62.000 κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί πλήρως σε λιγότερο από δύο μήνες. Ο αριθμός αυτός υποδηλώνει μια κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεκάδες χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με εκτοπισμό, απώλεια περιουσίας και αβέβαιο μέλλον.
Οι συνέπειες δεν είναι μόνο κοινωνικές, αλλά και οικονομικές: η εκτεταμένη καταστροφή κατοικιών και υποδομών επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ήδη πιεσμένα δημόσια οικονομικά του Λιβάνου, δυσχεραίνοντας κάθε μελλοντική προσπάθεια ανοικοδόμησης και σταθεροποίησης.
Σχόλιο
: Οι νέες επιθέσεις στον νότιο Λίβανο, με νεκρούς αμάχους και κινδύνους για δημοσιογράφους, υπογραμμίζουν πόσο εύθραυστη είναι κάθε προσπάθεια εκεχειρίας. Η εκτεταμένη καταστροφή κατοικιών μετατρέπει τη μεθόριο σε ζώνη μαζικού εκτοπισμού, με βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος για μια χώρα ήδη σε βαθιά κρίση. Για τις διεθνείς αγορές και τους περιφερειακούς παίκτες, η συνέχιση αυτής της δυναμικής αυξάνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο στην Ανατολική Μεσόγειο και καθιστά δυσκολότερη οποιαδήποτε προοπτική σταθεροποίησης.






