Το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχθηκε πιέσεις από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στα χαμηλά ημέρας. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΤΡΑΣΤΟΡ.
Σε κλίμα αυξημένης νευρικότητας και έντονων εναλλαγών προσήμου κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει δέκα φορές κατεύθυνση μέσα σε εύρος μόλις 14 μονάδων, ένδειξη απουσίας σαφούς τάσης. Τελικά, οι πωλητές επικράτησαν στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, οδηγώντας τον δείκτη σε κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, στις 2.203,09 μονάδες, με απώλειες 0,85%.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 203,7 εκατ. ευρώ, οριακά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 200 εκατ., με τις μετοχές του FTSE 25 να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας και τις τράπεζες να απορροφούν πάνω από το ένα τρίτο της μικτής αξίας συναλλαγών.
Κίνηση τραπεζών, διεθνείς αγορές και μακροοικονομικές ανησυχίες
Κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος συνεχίζει να έχει ο τραπεζικός κλάδος. Όπως επισημαίνει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Συμεών Μαυρουδής, ο Δείκτης Τραπεζών έχει επιδείξει «ποιοτική» συμπεριφορά στις πρόσφατες διορθώσεις, χάνοντας περίπου το 25% της αξίας του στις περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας, εύρος αντίστοιχο με προηγούμενες μίνι κρίσεις. Στόχος παραμένει η ζώνη των 3.200 μονάδων, με κρίσιμες στηρίξεις στις 2.260 και, χαμηλότερα, στις 2.150 μονάδες.
Την εικόνα επιβαρύνει η αναθεώρηση από τη Standard & Poor’s της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2026 στο 1,7% από 2,3%, με τον οίκο να υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος επιβραδύνει την ανάπτυξη χωρίς να ακυρώνει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Παράλληλα, η άνοδος των τιμών πετρελαίου και η κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ–Ιράν αυξάνουν το γεωπολιτικό ρίσκο, την ώρα που οι αμερικανικοί δείκτες S&P 500 και Nasdaq κινούνται σε ιστορικά υψηλά, σε αντίθεση με την πιο επιφυλακτική Ευρώπη.
Αυξήσεις κεφαλαίου, αποτελέσματα και επόμενοι καταλύτες
Ιδιαίτερη σημασία για τη ρευστότητα της αγοράς έχει το γεγονός ότι τρεις εισηγμένες –ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΤΡΑΣΤΟΡ– έχουν ανακοινώσει πρόθεση για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, ήδη καταγράφονται ρευστοποιήσεις κερδοφόρων θέσεων σε δεικτοβαρείς τίτλους, ώστε χαρτοφυλάκια να εξασφαλίσουν «πυρομαχικά» για τη συμμετοχή τους στις επικείμενες εκδόσεις.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα η εγχώρια αγορά θα κινηθεί γύρω από δύο άξονες: τα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης και πρώτου τριμήνου, καθώς και τις αυξήσεις κεφαλαίου. Η Beta Sec. επισημαίνει ότι οι επιλεκτικές τοποθετήσεις («stock picking») θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, με έμφαση σε συγκεκριμένα stories και τίτλους με momentum, καθώς λείπει ένας ισχυρός καταλύτης που θα δώσει καθαρή τάση στον Γενικό Δείκτη και στις τράπεζες.
Τεχνικά, όσο ο Γενικός Δείκτης κρατά τη ζώνη των 2.200 μονάδων, παραμένει στο τραπέζι το σενάριο κίνησης πάνω από τις 2.300 μονάδες και επαναπροσέγγισης των φετινών υψηλών, υπό την προϋπόθεση ευνοϊκών διεθνών εξελίξεων. Στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκονται επίσης η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch στις 8 Μαΐου, η αναθεώρηση των δεικτών MSCI Greece στις 12 Μαΐου και οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από Fed, ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες, σε περιβάλλον αυξανόμενων αποδόσεων ομολόγων και επανεμφάνισης πληθωριστικών πιέσεων από την ενέργεια.
Σχόλιο
: Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώνει ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε φάση εύθραυστης ισορροπίας: οι ξένες αγορές «γράφουν» υψηλά, αλλά η εγχώρια αγορά αποτιμά ταυτόχρονα τις πιέσεις από αυξήσεις κεφαλαίου, την επιβράδυνση των προβλέψεων ανάπτυξης και το ενεργειακό ρίσκο. Σε αυτό το περιβάλλον, η στρατηγική της επιλεκτικότητας υπερισχύει έναντι των γενικευμένων κινήσεων, ενώ ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο βασικός «μοχλός» που θα κρίνει αν ο Γενικός Δείκτης θα μπορέσει να ξεφύγει πειστικά πάνω από τις 2.300 μονάδες, ή αν θα επιστρέψει σε δοκιμασία των στηρίξεων.






