Το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει ταυτόχρονα την εκλογική του προετοιμασία και την θεσμική του ατζέντα, με αιχμή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στόχος είναι η ενίσχυση του πολιτικού αποτυπώματος στην Αττική και η ανάδειξη προοδευτικού πλαισίου θεσμικών εγγυήσεων.
Σε διπλή τροχιά κινείται το ΠΑΣΟΚ, επενδύοντας αφενός στην ταχεία συγκρότηση ψηφοδελτίων ενόψει εθνικών εκλογών και αφετέρου στην ανάδειξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης συνταγματικής αναθεώρησης. Η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση στο πεδίο της πολιτικής αλλαγής και των θεσμικών τομών, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν υστέρηση στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής σε σχέση με τα πανελλαδικά ποσοστά.
Μάχη χαρακωμάτων στην Αττική και νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια
Η Χαριλάου Τρικούπη δίνει προτεραιότητα στο λεκανοπέδιο, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο πολιτικό διακύβευμα. Στον Νότιο Τομέα κατεβαίνουν για πρώτη φορά με το ΠΑΣΟΚ η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Χρήστος Κακλαμάνης, στη Βόρεια Αθήνα ο Δημήτρης Μάντζος, στη Δυτική Αθήνα ο Λευτέρης Καρχιμάκης, ενώ εξετάζεται η κάθοδος του Ευάγγελου Αποστολάκη στην Α’ Πειραιά. Στη Β’ Πειραιά δεν αποκλείεται υποψηφιότητα της νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασιμάτη.
Η εσωτερική συζήτηση παραμένει έντονη γύρω από την ενδεχόμενη επιστροφή της Θεοδώρας Τζάκρη στην Πέλλα, που προσκρούει στην απόφαση Συνεδρίου για όριο 20ετίας στη Βουλή. Στην Α’ Θεσσαλονίκης, μετά την παραίτηση του Χάρη Καστανίδη, θα πολιτευθούν με το ΠΑΣΟΚ οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές Ράνια Θρασκιά και Πέτρος Παππάς.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει «συντεταγμένη δουλειά» από την Επιτροπή Ψηφοδελτίων, η οποία συνεδριάζει ανά 15 ημέρες και ήδη επεξεργάζεται περίπου 180 αυτοπροτάσεις στελεχών στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας» με στόχο τη διεύρυνση των εκλογικών λιστών.
Θεσμική ατζέντα: από την ευθύνη υπουργών έως την Παιδεία και την Υγεία
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να τοποθετηθεί κεντρικά στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, μετά την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Την προσεχή Τρίτη συγκαλείται κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου, με εισηγητή τον βουλευτή Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή. Η πρόταση αφορά αναθεώρηση 21 άρθρων και θέσπιση τεσσάρων νέων, με τρεις πυλώνες: σύγχρονα δικαιώματα, θεσμούς-διαφάνεια-λογοδοσία και αλλαγές στη διαδικασία αναθεώρησης.
Κομβικά σημεία αποτελούν η ουσιαστική αποπολιτικοποίηση της ευθύνης υπουργών με απομάκρυνση της Βουλής από τη διαδικασία δίωξης, η ανάθεση της επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης σε μεικτή επιτροπή, η συνταγματική κατοχύρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς και η τροποποίηση του άρθρου 110 ώστε η υπερπλειοψηφία των 3/5 να απαιτείται υποχρεωτικά στη δεύτερη, αναθεωρητική Βουλή.
Ιδιαίτερο πολιτικό βάρος έχουν επίσης η πρόταση για ρητή κατοχύρωση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μη κρατικών πανεπιστημίων, η συνταγματική θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της πρόσβασης σε προσιτή κατοικία, αλλά και οι ενισχυμένες εγγυήσεις αυτοδιοίκησης και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Σχόλιο
: Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να σπάσει το δίπολο ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζοντας εκλογική κινητοποίηση με θεσμική σοβαρότητα. Αν καταφέρει να μεταφράσει τις προτάσεις για Δικαιοσύνη, διαφάνεια και κοινωνικά δικαιώματα σε αναγνωρίσιμο πολιτικό σήμα, μπορεί να ενισχύσει την επιρροή του σε κρίσιμες αστικές περιφέρειες, ιδίως στην Αττική, όπου μέχρι σήμερα υστερεί.






