Συναγερμός: 45 κακοποιημένα παιδιά «παρκαρισμένα» σε Παίδων Αττικής

Στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αττικής νοσηλεύονται σήμερα περίπου 45 παιδιά με εισαγγελική εντολή, λόγω κακοποίησης ή παραμέλησης. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας, επειδή λείπουν δομές πρόνοιας.

Στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αττική φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 45 παιδιά με εισαγγελική εντολή, πολλά από αυτά θύματα κακοποίησης. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία καλούνται να καλύψουν κενά της πρόνοιας.

Διαφήμιση

Πώς έφτασαν τα παιδιατρικά νοσοκομεία να γίνουν δομές φιλοξενίας;

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφει ότι «δεν πάει άλλο με τα εισαγγελικά παιδιά που παρκάρονται στα νοσοκομεία». Όπως εξηγεί, παιδιά που απομακρύνονται από βίαια ή επικίνδυνα περιβάλλοντα, αντί να μεταφέρονται άμεσα σε κατάλληλες προνοιακές δομές, μένουν για εβδομάδες ή και μήνες στις παιδιατρικές κλινικές.

Τα νοσοκομεία Παίδων στην Αττική σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, με περίπου 45 τέτοια παιδιά να νοσηλεύονται σήμερα. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι τα πρωτόκολλα νοσηλείας και θεραπείας για τα άρρωστα παιδιά ανατρέπονται, επειδή οι κλινικές μετατρέπονται σε χώρους φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών που είναι υγιή σωματικά αλλά σε βαθιά ψυχική κρίση.

Ποια είναι τα νέα περιστατικά που σοκάρουν;

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το απόγευμα της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη, πολίτες είδαν 13χρονη να κακομεταχειρίζεται βρέφος 5 μηνών, ξαδερφάκι της, στην πλατεία. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και, με εισαγγελική εντολή, και τα δύο παιδιά μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Στην Κρήτη, οι κοινωνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου αναζητούν νοσοκομεία για να φιλοξενήσουν με εισαγγελική εντολή δέκα ανήλικα αδέλφια, τα οποία ζουν σε βίαιο οικογενειακό περιβάλλον. Ήδη στο Νοσοκομείο Χανίων παραμένουν με εισαγγελική εντολή τρία παιδιά που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ζούσαν σε κοτέτσι και κακοποιούνταν, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν έντονη επιθετικότητα και να αποδιοργανώνουν τη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής.

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εξακολουθούν να νοσηλεύονται τα δύο παιδιά της γυναίκας που δολοφονήθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα από τον σύζυγό της. Όλα αυτά τα περιστατικά, διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, δείχνουν ότι τα νοσοκομεία έχουν γίνει καταφύγιο έσχατης ανάγκης για παιδιά που το κράτος δεν έχει πού αλλού να τα τοποθετήσει.

Τι φταίει και τι ζητούν οι εργαζόμενοι;

Κεντρικό πρόβλημα, όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι η έλλειψη επαρκών και σύγχρονων προνοιακών δομών για παιδιά: ξενώνες, δομές επείγουσας φιλοξενίας, ενισχυμένες κοινωνικές υπηρεσίες. Ο κ. Γιαννάκος θέτει ευθέως το ερώτημα: «Πού είναι οι προνοιακές μονάδες;».

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία επισημαίνουν ότι οι παιδιατρικές κλινικές δεν είναι ούτε παιδοψυχιατρικές μονάδες ούτε ξενώνες προστασίας ανηλίκων. Δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχιάτρους) για μακροχρόνια φροντίδα κακοποιημένων παιδιών, ενώ η παραμονή τους δίπλα σε άρρωστα παιδιά δημιουργεί εντάσεις και κινδύνους.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς

Για έναν γονιό ή πολίτη στην Ελλάδα, η εικόνα είναι διπλά ανησυχητική: από τη μία, αυξάνονται τα περιστατικά βίας και κακοποίησης παιδιών. Από την άλλη, το κράτος δεν διαθέτει αρκετές εξειδικευμένες δομές και έτσι τα παιδιά καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν είναι φτιαγμένα για να τα στηρίξουν ψυχικά και κοινωνικά.

Αν υποψιάζεστε κακοποίηση παιδιού στο περιβάλλον σας, είναι κρίσιμο να ενημερώνετε άμεσα τις αρχές ή τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου σας. Παράλληλα, η πίεση προς την πολιτεία –μέσα από συλλόγους γονέων, επαγγελματικούς φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση– για δημιουργία περισσότερων δομών παιδικής προστασίας δεν είναι θεωρητικό ζήτημα: αφορά άμεσα την ασφάλεια των παιδιών και τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων που όλοι μπορεί να χρειαστούμε.

Η συζήτηση για την παιδική κακοποίηση δεν είναι «κάπου αλλού». Αφορά τις γειτονιές μας, τα σχολεία μας, τις ουρές στα εξωτερικά ιατρεία. Όσο τα νοσοκομεία λειτουργούν ως υποκατάστατο της πρόνοιας, τόσο θα υποβαθμίζεται και η φροντίδα των άρρωστων παιδιών αλλά και η αποκατάσταση των κακοποιημένων.

Σχόλιο : Η εικόνα με δεκάδες «εισαγγελικά» παιδιά στα Παίδων Αττικής είναι καμπανάκι για ολόκληρο το ΕΣΥ: τα νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύπτουν μόνιμα τις τρύπες της πρόνοιας. Αν δεν υπάρξει εθνικό σχέδιο για δομές παιδικής προστασίας, με ενίσχυση παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών και κοινωνικών λειτουργών, θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε στο ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας ένα βάρος που δεν του αναλογεί – με τελικό κόστος στην υγεία όλων των παιδιών.

#Παιδιά #Κακοποίηση #ΝοσοκομείαΠαίδων #ΠΟΕΔΗΝ #ΕΣΥ

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.