Το Χρηματιστήριο Αθηνών σπάει ξανά το όριο του ενός εκατομμυρίου μερίδων, καθώς το ράλι των τελευταίων μηνών φέρνει νέο κόσμο στην αγορά. Πίσω όμως από την αύξηση των κωδικών, οι ξένοι θεσμικοί εξακολουθούν να ελέγχουν τη μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και αποτιμήσεις.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών σπάει εκ νέου το «φράγμα» του ενός εκατομμυρίου μερίδων, σηματοδοτώντας μια πρώτη ουσιαστική διεύρυνση της επενδυτικής βάσης μετά από μακρά περίοδο ανόδου των δεικτών. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια αγορά όπου η ισχύς συγκεντρώνεται σε ελάχιστους – κυρίως ξένους – θεσμικούς παίκτες, που ελέγχουν σχεδόν το 70% της χρηματιστηριακής αξίας.
Χρηματιστήριο Αθηνών: νέο ρεύμα επενδυτών ή συγκυριακό κύμα;
Ο συνολικός αριθμός των μερίδων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων έφτασε τον Ιούνιο τις 1.000.040, επιστρέφοντας πάνω από το όριο του ενός εκατομμυρίου για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2024. Η εξέλιξη συνοδεύει την κίνηση του Γενικού Δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου 17 ετών, δείχνοντας ότι το ράλι αρχίζει να αποκτά απτό αποτύπωμα στη δομή της αγοράς.
Η πραγματική έκπληξη κρύβεται στον ρυθμό δημιουργίας νέων κωδικών. Τον Ιούνιο άνοιξαν 4.192 νέες ημεδαπές μερίδες, σχεδόν διπλάσιες από τις 2.202 του Μαΐου, με άνοδο περίπου 90% σε έναν μήνα και 126% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση Ιουνίου από το 2019 και τον υψηλότερο αριθμό νέων εγχώριων μερίδων από τον Ιανουάριο του 2024.
Η κυριαρχία των ξένων και η συγκέντρωση της ισχύος
Παρά τη νέα εγχώρια κινητικότητα, η ισορροπία δυνάμεων παραμένει σαφώς υπέρ των ξένων. Στις συναλλαγές, η συμμετοχή των ημεδαπών ανέβηκε μεν στο 30,7% τον Ιούνιο από 28,4% τον Μάιο, αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερα από το 55,9% του Νοεμβρίου 2024, έχοντας αγγίξει ενδιάμεσα χαμηλό 26,2% τον Ιανουάριο 2026. Στην πράξη, περίπου επτά στα δέκα ευρώ συναλλαγών στο ταμπλό εξακολουθούν να προέρχονται από ξένα χαρτοφυλάκια.
Ακόμη πιο έντονη είναι η κυριαρχία τους σε όρους αποτιμήσεων. Οι ξένοι κατείχαν τον Ιούνιο το 68,6% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας, έναντι 31,4% των ημεδαπών. Αυτό μεταφράζεται σε χαρτοφυλάκια 102,6 δισ. ευρώ συγκεντρωμένα σε μόλις 10.973 μερίδες με υπόλοιπο, όταν 441.150 ελληνικές μερίδες κατέχουν 47 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το 2,4% των μερίδων ελέγχει σχεδόν το 69% της αξίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Blue chips, ενεργές μερίδες και το «βάθος» της αγοράς
Η συγκέντρωση γίνεται ακόμη πιο έντονη στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στον FTSE Large Cap, το 2,7% των μερίδων με υπόλοιπο – οι 9.096 που ανήκουν σε αλλοδαπούς – κατέχει χαρτοφυλάκια 91,5 δισ. ευρώ, ή το 72,5% της συνολικής αξίας του δείκτη. Αντίθετα, 328.798 ημεδαπές μερίδες περιορίζονται σε 34,8 δισ. ευρώ, μόλις το 27,5% των blue chips, επιβεβαιώνοντας ποιος κινεί τα «βαριά χαρτιά» της αγοράς.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση των νέων κωδικών δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ζωντανή συναλλακτική βάση. Οι ενεργές μερίδες έφτασαν τις 31.939 τον Ιούνιο από 30.946 τον Μάιο, ένδειξη ότι πολλοί νέοι κωδικοί παραμένουν σε φάση αναμονής ή δοκιμής. Για τις εισηγμένες και τους διαμεσολαβητές, αυτό σημαίνει ότι η πρόκληση δεν είναι μόνο να προσελκύσουν νέους επενδυτές, αλλά και να τους μετατρέψουν σε σταθερά ενεργούς συμμετέχοντες.
SBC Red Line
Πίσω από το ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η αγορά παραμένει ουσιαστικά «ολιγοπώλιο» θεσμικών, με ελάχιστες χιλιάδες μερίδες να καθορίζουν σχεδόν όλες τις αποτιμήσεις. Η αυξημένη δημιουργία κωδικών δείχνει ενδιαφέρον, αλλά όχι ακόμη πραγματικό εκδημοκρατισμό του επενδυτικού χάρτη.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση σε κεφάλαια εξακολουθεί να εξαρτάται από τη διάθεση λίγων ξένων χαρτοφυλακίων, άρα και από το διεθνές κλίμα. Για τον ιδιώτη επενδυτή, η είσοδος στο ταμπλό γίνεται σε μια αγορά όπου οι κινήσεις των μεγάλων μπορούν να ανατρέψουν τάσεις μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.
Το επόμενο στοίχημα είναι αν το σημερινό ράλι θα μετατραπεί σε διαρκή εμβάθυνση της αγοράς, με περισσότερους ενεργούς εγχώριους παίκτες και μεγαλύτερη διασπορά κεφαλαίων. Χωρίς αυτό, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει ευάλωτο στις διαθέσεις των διεθνών θεσμικών, ακόμη κι αν οι δείκτες γράφουν ιστορικά υψηλά.
Διαβάστε επίσης:
Έκτακτη γενική συνέλευση στην Προοδευτική για νέο ΔΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών σε ελεγχόμενη διόρθωση με εκτόξευση τζίρου
#ΧρηματιστήριοΑθηνών #μερίδεςεπενδυτών #ξένοιθεσμικοί #ημεδαποίεπενδυτές #FTSELargeCap #επενδυτικήβάση #χρηματιστηριακήαξία #bluechips #κεφαλαιαγορά #συναλλαγέςμετοχών #θεσμικάχαρτοφυλάκια #αποτιμήσεις #νέοιεπενδυτές #EuronextAthens #ΓενικόςΔείκτης






