Το ενεργειακό κόστος επαναφέρει δυναμικά η ελληνική κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ζητώντας βαθύτερη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη ευθυγραμμίζεται με τις διαπιστώσεις Ντράγκι ότι χωρίς φθηνότερο ρεύμα η Ευρώπη δυσκολεύεται να κρατήσει τη βιομηχανική της βάση.
Το ενεργειακό κόστος επανέρχεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης με πρωτοβουλία της Αθήνας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά νέα, βαθύτερη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού. Στόχος είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές να περάσει ουσιαστικά στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε πλήρη σύμπλευση με τη «γραμμή Ντράγκι» για την ανταγωνιστικότητα.
Πώς συνδέεται το ενεργειακό κόστος με τη μεταρρύθμιση της αγοράς;
Ο πρωθυπουργός υιοθετεί την κεντρική διαπίστωση της έκθεσης Ντράγκι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διατηρήσει τη βιομηχανική της βάση με ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τους βασικούς ανταγωνιστές της. Το αίτημα είναι σαφές: αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ώστε η φθηνή παραγωγή από ΑΠΕ να αποτυπώνεται στην τελική τιμή.
Το σημερινό σύστημα οριακής τιμολόγησης, βασισμένο στο merit order, σημαίνει ότι όλες οι μονάδες αμείβονται με την τιμή της τελευταίας και ακριβότερης μονάδας που χρειάζεται για να καλυφθεί η ζήτηση. Στις περισσότερες ώρες αυτή είναι μονάδα φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα το αέριο να «γράφει» την τιμή ακόμη και όταν η παραγωγή από ΑΠΕ κυριαρχεί στο μίγμα.
Ποιες αλλαγές συζητά η Ευρώπη στο μοντέλο ηλεκτρισμού;
Η Κομισιόν έχει ήδη ανοίξει τεχνικά τη συζήτηση για το αν η τιμή ρεύματος πρέπει να συνεχίσει να καθορίζεται αποκλειστικά από την ακριβότερη μονάδα, χωρίς όμως μέχρι τώρα να προχωρά σε επίσημη πρόταση αλλαγής του Target Model. Στο τραπέζι βρίσκονται λύσεις που δεν καταργούν την οριακή τιμολόγηση, αλλά τη συμπληρώνουν, ώστε μεγαλύτερο μέρος της φθηνής παραγωγής να «κλειδώνει» τιμές μέσω μακροχρόνιων μηχανισμών.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ενίσχυση συμβάσεων τύπου Contracts for Difference και διμερών συμφωνιών προμήθειας (PPAs), που μειώνουν την έκθεση στις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις της αγοράς. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση επενδύσεων σε δίκτυα και διασυνδέσεις, ώστε η φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ να μπορεί να μεταφέρεται εκεί όπου υπάρχει ζήτηση χωρίς τεχνικούς περιορισμούς.
Τι σημαίνει για τον καταναλωτή
Για την Ελλάδα, όπου η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, μια τέτοια μεταρρύθμιση θα μπορούσε να περιορίσει την εξάρτηση των λογαριασμών από τις τιμές φυσικού αερίου. Σε περιόδους έντονης ανόδου του αερίου, οι καταναλωτές σήμερα δεν βλέπουν το πλήρες όφελος της φθηνής πράσινης παραγωγής, κάτι που η «γραμμή Ντράγκι» επιχειρεί να αλλάξει.
Αν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις κινηθούν προς σταθερότερες, μακροχρόνιες τιμές για την παραγωγή χαμηλού κόστους, οι λογαριασμοί ρεύματος για νοικοκυριά και βιομηχανία θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο ευμετάβλητοι και πιο προβλέψιμοι. Για τη βιομηχανία ειδικά, η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για επενδύσεις, παραγωγή και διατήρηση θέσεων εργασίας στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ.
Σχόλιο
: Η επιλογή της Αθήνας να ταυτιστεί με τη «γραμμή Ντράγκι» μεταφέρει τη συζήτηση από το πόσες ΑΠΕ εγκαθίστανται στο πόσο φθηνό γίνεται τελικά το ρεύμα για τον χρήστη. Αν η μεταρρύθμιση της αγοράς προχωρήσει, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα θα παραμείνουν αναγκαίες, αλλά το βάρος θα πέσει στη διάχυση του οφέλους σε λογαριασμούς και στην ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, κάτι που αφορά άμεσα τόσο τον Έλληνα καταναλωτή όσο και τον εγχώριο παραγωγικό ιστό.
Διαβάστε επίσης:
Italgas αυξάνει 25% τα κέρδη και επενδύει 760 εκατ. ευρώ
ΔΕΣΦΑ προκηρύσσει διαγωνισμό για τον αγωγό υδρογόνου H2DRIA
#Ελλάδα #ΑΠΕ #ηλεκτρικήενέργεια #φυσικόαέριο #ΕυρωπαϊκήΈνωση






