Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley

Η Silicon Valley Bank (SVB) γεννήθηκε πριν τέσσερις δεκαετίες κι εξελίχθηκε στην 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, καλύπτοντας κατά βάση τις χρηματοοικονομικές ανάγκες νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως, προτού οδηγηθεί σε κατάρρευση έπειτα από μια σειρά από ατυχείς επενδυτικές αποφάσεις.

Η αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια.

Ο δείκτης του πιστωτικού κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, καθώς οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για τον αντίκτυπο που θα έχει στον τραπεζικό τομέα η αύξηση των επιτοκίων.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνεχίζει να πλήττει τις παγκόσμιες τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική βιωσιμότητα ορισμένων δανειστών.

Έως την περασμένη Παρασκευή θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρούσε σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (50 μονάδες βάσης), με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να αυξάνεται από 2,5% στο 3%.

Ωστόσο, οι επενδυτές στην αγορά χρήματος, από την Τρίτη, άρχισαν να μη θεωρούν βέβαιη την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα. Συγκεκριμένα, έδιναν πιθανότητα 50% να γίνει η αύξηση αυτή, ενώ θεωρούν πιθανότερη μία μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Από την πλευρά της ΕΚΤ πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια διαρροή για αλλαγή της πολιτικής της. Υπάρχει μόνο μία δήλωση πηγής της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους αντίστοιχους με αυτόν της SVB και ότι είναι καλά χρηματοδοτημένες.

Την επόμενη Τετάρτη, 22 Μαρτίου, θα ανακοινώσει η Fed τις αποφάσεις της για τα επιτόκια.