Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Την κατάργηση του προστίμου για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος προβλέπει διάταξη που θα συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ.

Τα πρόστιμα για τους φορολογούμενους που υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι τα εξής:

  • Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.