Ηρεμιστικό για ζώα η νέα «μόδα» στα ναρκωτικά στην Αμερική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, μία ουσία ως «επελαύνουσα απειλή”. Ο λόγος για την ξυλαζίνη, γνωστή  στον κόσμο των ναρκωτικών με το όνομα tranq ή «φάρμακο των ζόμπι», που εξελίσσεται στη νέα μάστιγα-εφιάλτη του Λευκού Οίκου. Η συγκεκριμένη ουσία, χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό και αναλγητικό στην κτηνιατρική και έχει άδεια κυκλοφορίας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) από το 1972 για χρήση αποκλειστικά σε ζώα. Στον άνθρωπο, η κατανάλωσή της μπορεί να επιβραδύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό σε επικίνδυνα επίπεδα και να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς ή και αμνησία.

 

Κατά την περίοδο 2020-2021, η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης των Ναρκωτικών (DEA) διαπίστωσε αύξηση της χρήσης της ξυλαζίνης κατά 200% στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ και κατά 100% στην δυτική χώρα.

Ο Ραούλ Γκούπτα, διευθυντής της υπηρεσίας του Λευκού Οίκου που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, εξηγεί ότι ο χαρακτηρισμός «επελαύνουσα απειλή» θα επιτρέψει την χρησιμοποίηση πόρων από τον προϋπολογισμό του 2024 για την αναχαίτηση αυτής της έξαρσης. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τεστ για την ανίχνευση του ναρκωτικού, αναλύσεις για την εύρεση της προέλευσης που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της διακίνησης και το σημαντικότερο όλων δημιουργία αντίδοτου που δεν υφίσταται.