BNP Paribas: Οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες

Οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου της BNP Paribas ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς καθώς οι συναλλαγές στη μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης υπερίσχυσαν από αντίστοιχες της, ενώ άρχισε να αποκομίζει τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το reuters.

Τα τριμηνιαία κέρδη της BNP υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο από πέρυσι, ενισχύθηκαν από τα κέρδη από την πολυαναμενόμενη πώληση του τμήματος λιανικής της στις ΗΠΑ, επιτρέποντας στην τράπεζα να ενισχύσει τα αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας, σε μια περίοδο που οι ευρωπαίοι δανειστές προσπαθούν να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε έναν τομέα που έχει πληγεί από αναταραχή.

Τα έσοδα λίγο πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ (13,20 δισεκατομμύρια δολάρια)  ξεπέρασαν τη συναίνεση της εταιρείας των 11,7 δισεκατομμυρίων, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν στη συνήθως δύσκολη γαλλική αγορά λιανικής, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank χαρακτήρισαν την τριμηνιαία έκθεση της BNP «στιβαρή».

«Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα και τη διαφοροποίηση της BNP και θα πρέπει να γίνουν δεκτά από την αγορά κατά την άποψή μας», δήλωσαν πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

Αναλυτές της Royal Bank of Canada δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια ισχυρή απόδοση στον κλάδο συναλλαγών της BNP και καλό έλεγχο του κόστους.

Στην αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, οι πωλήσεις πρώτου τριμήνου από διαπραγμάτευση σταθερού εισοδήματος, νομίσματος και εμπορευμάτων (FICC), συνήθως ένα φωτεινό σημείο, υποχώρησαν 17% στα 3,93 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα από συναλλαγές μετοχών μειώθηκαν κατά 7% στα 3,02 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι συναλλαγές FICC της BNP την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 9%.

Η πώληση της Bank of the West, η οποία έκλεισε τον Φεβρουάριο, απέφερε περίπου 2,95 δισεκατομμύρια ευρώ (3,25 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κεφαλαιακά κέρδη, είπε ο Γάλλος δανειστής, βοηθώντας την BNP Paribas να ενισχύσει τον δείκτη CET 1 – βασικό μέτρο οικονομικής ευρωστίας – στο 13,6 %, από 12,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα καθαρά έσοδα του πρώτου τριμήνου, τα μερίδια του ομίλου ανήλθαν σε 4,44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προσδοκίες, από 1,84 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο δείκτης ρευστότητας του ομίλου αυξήθηκε επίσης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες την ίδια περίοδο, στο 139%, ενώ το κόστος κινδύνου –χρήματα που αφιερώθηκαν για αποτυχία δανείων — ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο στα 642 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου της BNP αυξήθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι στα 12,03 δισ. ευρώ, λόγω της επενδυτικής της τράπεζας και του εμπορικού και λιανικού υποκαταστήματός της.

Οι πωλήσεις της εμπορικής και λιανικής τραπεζικής της BNP στη Γαλλία αυξήθηκαν ταχύτερα από τα έξοδα το πρώτο τρίμηνο, λόγω της αύξησης των επιτοκίων που χρεώνονται στα στεγαστικά δάνεια μετά από αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Οι γαλλικές τράπεζες συνήθως υστερούν έναντι των ομοτίμων τους στη Γερμανία και την Ιταλία λόγω των αυστηρών κανονισμών που περιορίζουν τα επιτόκια με τα οποία οι δανειστές παρέχουν στεγαστικά δάνεια, τα οποία είναι ως επί το πλείστον σε βάση σταθερού επιτοκίου.

Τα λειτουργικά έξοδα της BNP αυξήθηκαν επίσης κατά 23% το πρώτο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της συνεισφοράς σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, ένα δίχτυ ασφαλείας που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία.

Επιβεβαίωσε τους στόχους της για το 2025, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) περίπου 12% έως το 2025 και μέση ετήσια αύξηση του καθαρού εισοδήματος άνω του 9% μεταξύ 2022 και 2025.

Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της ύψους 5 δισ. ευρώ θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί, ανέφερε. Η πρώτη δόση των 2,5 δισ. ευρώ εγκρίθηκε τον Μάρτιο, ένα σημάδι που οι αναλυτές έκριναν καθησυχαστικό καθώς έλαβε χώρα λίγο μετά την κατάρρευση της Credit Suisse.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.