Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη – Μ.Βρετανία και Κίνα

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούνιο με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 43,4 μονάδες τον Ιούνιο από τις 44,8 μονάδες τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η πανδημία της Covid έκανε αισθητό τον αντίκτυπό της στον κόσμο, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 43,6 και το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 44,2 από τις 46,4 μονάδες.

 

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα, η μεταποιητική δραστηριότητα  στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης αλλά και της Ασίας συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η γερμανική μεταποίηση συρρικνώνεται τον Ιούνιο καθώς η ζήτηση εξασθενεί. Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) HCOB για τη μεταποίηση, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της Γερμανίας, υποχώρησε στο 40,6 από 43,2 τον Μάιο

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 Ο ρυθμός πτώσης στον μεταποιητικό τομέα της Βρετανίας υποχώρησε στο 46,5 από 47,1 τον Μάιο, βάσει του δείκτη S&P Global/CIPS UK Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI)

ΚΙΝΑ

 Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ασίας υποχώρησε τον Ιούνιο καθώς η υποτονική ζήτηση στην Κίνα και τις προηγμένες χώρες θόλωνε τις προοπτικές για τους εξαγωγείς της περιοχής. Ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε οριακά στην Κίνα. Ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της Caixin/S&P Global υποχώρησε στο 50,5 τον Ιούνιο από 50,9 τον Μάιο, υποδηλώνοντας οριακή επέκταση της δραστηριότητας