ΣΥΡΙΖΑ: ”Διεθνής διασυρμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών”

«Διεθνής είναι πλέον ο διασυρμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

«Τα Predator Files, μια δημοσιογραφική έρευνα με τη συμμετοχή 15 μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, έρχεται να αποκαλύψει, μέσω της δημοσιοποίησης απορρήτων εγγράφων, πως η Ελλάδα την τελευταία τριετία είχε καταστεί το κέντρο εκπαίδευσης, παραγωγής και εξαγωγής του παράνομου λογισμικού Predator και η παγκόσμια έδρα δραστηριοποίησης της εταιρείας Intellexa», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις δεν μπορούν να αμφισβητηθούν διότι σημαντικός όγκος εγγράφων προέρχεται από τις έρευνες των γαλλικών αρχών ασφαλείας και τους ίδιους τους συνεργάτες των Intellexa και Cytrox».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που επί σειρά μηνών υποστήριζε πως η ΕΥΠ δεν είχε καμία σχέση με το Predator και πως οι παρακολουθήσεις με το κακόβουλο λογισμικό γινόντουσαν από “ιδιώτες”, εν συνεχεία αναγκάσθηκε από τις αποκαλύψεις να αλλάξει επικοινωνιακή γραμμή και να αποδώσει τις παρακολουθήσεις σε “ρυπαρά δίκτυα” εντός των μυστικών υπηρεσιών. Πλέον, το Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχουν τίποτα να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ξένων ΜΜΕ για τις νέες αποκαλύψεις και με τη στάση τους διασύρουν περαιτέρω τη χώρα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου συνεργάσθηκε με διεθνείς εμβέλειας εμπόρους όπλων και συστημάτων ασφαλείας για να στηθεί η υποδομή της Intellexa στην Ελλάδα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δίνοντας άδειες εξαγωγής στις Intellexa και Krikel, διευκόλυνε να εξαχθεί το Predator από τη χώρα μας και να διαχυθεί σε όλο το κόσμο, οπλίζοντας καταπιεστικά καθεστώτα και αυταρχικές κυβερνήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις 14 Φεβρουαρίου 2023 αναλυτική ενημέρωση από την Ελλάδα για το θέμα αυτό, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν έχουν ακόμη παράσχει», τονίζει.