«13o e-Government Forum»: Πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών μέχρι το 2027

Με την συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, των υφυπουργών Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πλήθους γενικών γραμματέων, διευθυντών φορέων και χιλιάδων συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13ου e-Government Forum της Teamworks.

Σχεδόν 3,5 χρόνια που το gov.gr μπήκε στη ζωή μας με τριπλασιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών, εκατονταπλάσιες ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο, τεράστια διευκόλυνση των πολιτών, που αποφεύγουν πλέον τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο στόχος της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ξεκάθαρος στους πολίτες; Μέχρι το 2027 είναι εφικτό να ψηφιοποιηθεί το σύνολο των αλληλεπιδράσεων του κράτους, όπως αρχικά έχει προγραμματιστεί;

Για την πλειονότητα των συνέδρων/πολιτών, οι απαντήσεις των ερωτημάτων αυτών κρίνουν και την μετέπειτα ψηφιακή πορεία. Δημιουργούν ουσιαστικές στρατηγικές και πολιτικές που θα βοηθήσουν τη χώρα να οδηγηθεί στον επιθυμητό ψηφιακό στόχο.

Οι προϊστάμενοι στον δημόσιο τομέα καλούνται να θέσουν στόχους για την επόμενη χρονιά και να εξετάσουν τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να επιτύχουμε μια βέλτιστη στοχοθεσία, επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία της, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Όπως εξήγησε, ο απώτερος στόχος δεν είναι άλλος από το πώς θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη και να του προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα του δημοσίου τομέα. «Έχουμε σε λειτουργία σύστημα καινοτομίας στο οποίο επιχειρούμε την παραγωγή, την ενσωμάτωση, τη διάδοση της καινοτομίας για ένα καλύτερο Δημόσιο. Υπάρχει ειδική υπηρεσία βέλτιστων πρακτικών καινοτομίας, ενώ υπάρχει και το αποθετήριο πρακτικών καινοτομίας. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν στο αποθετήριο μία καλή καινοτόμα πρακτική που εφαρμόζουν στον τομέα τους. Όλοι οι υπάλληλοι των φορέων του Δημοσίου μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό το εθνικό σχέδιο καινοτομίας», επεσήμανε η υπουργός.

Καταλήγοντας στην ομιλία της, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι, βάσει μελετών, αποδεικνύεται ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τους υπαλλήλους που εργάζονται σε φορείς που καινοτομούν.