Ο οίκος Moody’s Investors Service κατέταξε οκτώ κινεζικές τράπεζες σε αρνητικές από σταθερές, ως συνέχεια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της κινεζικής κυβέρνησης.
Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε επίσης τις προοπτικές του Χονγκ Κονγκ από σταθερές σε αρνητικές, επικαλούμενος τους στενούς πολιτικούς, θεσμικούς, οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δεσμούς μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας.
Στους δανειστές που υποβαθμίστηκαν περιλαμβάνονται οι τέσσερις μεγάλοι κινεζικοί δανειστές, η Industrial and Commercial Bank of China, η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας, η Bank of China και η China Construction Bank Corporation.
“Η αλλαγή των προοπτικών σε αρνητικές από σταθερές για αυτές τις τράπεζες οφείλεται άμεσα σε μια πιθανή μείωση της αξιολόγησης ή της πιστωτικής ποιότητας της κεντρικής κυβέρνησης, δεδομένης της αλλαγής στις προοπτικές της κρατικής αξιολόγησης”, ανέφερε ο Moody’s.
Ο Moody’s είχε μειώσει την Τρίτη, τις κρατικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Κίνας σε αρνητικές από σταθερές, καθώς αναμένει ότι η στήριξη και οι πιθανές διασώσεις του Πεκίνου για τις προβληματικές τοπικές κυβερνήσεις και τις κρατικές επιχειρήσεις θα μειώσουν τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας.
Οι άλλες τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ήταν η China Development Bank, η Agricultural Development Bank of China, η Export-Import Bank of China και η Postal Savings Bank of China Co.
Οι υποβαθμίσεις υπογραμμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με το αυξανόμενο επίπεδο χρέους της Κίνας και την επίδρασή του στην αύξηση του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε επίσης τις προοπτικές για 22 χρηματοδοτικά οχήματα της κινεζικής τοπικής αυτοδιοίκησης σε αρνητικές από σταθερές.
Τα LGFVs είναι εταιρείες που έχουν συσταθεί από τις τοπικές κυβερνήσεις για να επενδύουν σε έργα υποδομής και κοινωνικής πρόνοιας.
Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι οι υποβαθμίσεις των LGFV ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αλλαγής των προοπτικών σε αρνητικές από σταθερές για τις αξιολογήσεις της κυβερνητικής πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας. Οφείλονται στους αυξημένους κινδύνους σχετικά με τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και τις πιέσεις από τη συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων.
“Αυτές οι τάσεις υπογραμμίζουν τους αυξανόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν πολιτικές που υποστηρίζουν την οικονομική επανεξισορρόπηση, αποτρέποντας παράλληλα τον ηθικό κίνδυνο και περιορίζοντας τον αντίκτυπο στον ισολογισμό του κράτους”, ανέφερε ο Moody’s σε ανακοίνωσή του.
Ο Moody’s απέδωσε την υποβάθμιση του Χονγκ Κονγκ στη στενή σχέση του με την ηπειρωτική Κίνα: “Στην οικονομία, δεδομένων των πολύ ισχυρών εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο, και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεδομένης της εμπλοκής του τραπεζικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα και του ρόλου του ως αγωγού για τις ροές χρηματοδότησης προς το περιφερειακό και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα”.
“Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιη η υποβάθμιση των οικονομικών μας προοπτικών. Στην πραγματικότητα, όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, την ανθεκτικότητα, την οικονομική μας ανθεκτικότητα, έχουμε πολύ ισχυρό μαξιλάρι … και η οικονομική ανάπτυξη φέτος είναι περίπου 3,2%”, δήλωσε ο Paul Chan, οικονομικός γραμματέας του Χονγκ Κονγκ στην εκπομπή “Capital Connection” του CNBC την Πέμπτη.
Ο Τσαν παρέμεινε αισιόδοξος για την οικονομική ανθεκτικότητα του Χονγκ Κονγκ και σημείωσε τρεις κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης: εξαγωγές υπηρεσιών, επενδύσεις κεφαλαίου και κατανάλωση ή καταγραφή θετικής ανάπτυξης. Επισήμανε ότι εξωτερικά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα, οπότε οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να μειώνονται λίγο στο μέλλον.







