Ο παγκόσμιος αγώνας κατά της ελονοσίας προχώρησε καθώς το Καμερούν ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα εμβολίων στον κόσμο κατά της ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια, αν και οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν λίγους ανθρώπους στις κλινικές να δέχονται το εμβόλιο.
Περίπου 40 χρόνια στα σκαριά, το εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εμβόλιο RTS,S που αναπτύχθηκε από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK προορίζεται να λειτουργήσει παράλληλα με τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως οι κουνουπιέρες για την καταπολέμηση της ελονοσίας, η οποία στην Αφρική σκοτώνει σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο.
Μετά από επιτυχημένες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων στη Γκάνα και την Κένυα, το Καμερούν είναι η πρώτη χώρα που χορηγεί δόσεις μέσω ενός προγράμματος ρουτίνας που 19 άλλες χώρες σκοπεύουν να εφαρμόσουν φέτος, σύμφωνα με την παγκόσμια συμμαχία εμβολίων Gavi.
Περίπου 6,6 εκατομμύρια παιδιά σε αυτές τις χώρες έχουν στόχο τον εμβολιασμό κατά της ελονοσίας έως το 2024-25.
«Εδώ και πολύ καιρό, περιμέναμε μια τέτοια μέρα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντουλαζίζ από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (CDC) σε κοινή διαδικτυακή ενημέρωση με τον ΠΟΥ, τον Γκάβι και άλλους οργανισμούς.
Η Caroline Badefona, διευθύντρια του νοσοκομείου Cliniques des Anges στη Ντουάλα, δήλωσε ότι πέντε κορίτσια και ένα αγόρι ηλικίας έξι μηνών εμβολιάστηκαν στο νοσοκομείο της τη Δευτέρα.
“Πήγε πολύ καλά”, δήλωσε η ίδια. “Είμαστε υπερήφανοι που εφαρμόζουμε αυτό το πρόγραμμα, διότι θα εξαλείψει την ελονοσία στα παιδιά ηλικίας έξι έως 59 μηνών”.
Σε ένα κέντρο υγείας στην περιοχή Ντατσέκα του βόρειου Καμερούν, 12 παιδιά εμβολιάστηκαν νωρίς τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.
“Πήγε πολύ καλά”, δήλωσε η ίδια. “Είμαστε υπερήφανοι που εφαρμόζουμε αυτό το πρόγραμμα, διότι θα εξαλείψει την ελονοσία στα παιδιά ηλικίας έξι έως 59 μηνών”.
Σε ένα κέντρο υγείας στην περιοχή Ντατσέκα του βόρειου Καμερούν, 12 παιδιά εμβολιάστηκαν νωρίς τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.







