Οι εξαγωγές ντίζελ των ΗΠΑ στην Ευρώπη μειώνονται λόγω της κατακόρυφης πτώσης της παραγωγής διύλισης

Η πτώση στη δραστηριότητα διύλισης στις ΗΠΑ και οι διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο έχουν περιορίσει τον εφοδιασμό ντίζελ τις τελευταίες εβδομάδες, μειώνοντας τις ιστορικά υψηλές εξαγωγές ντίζελ των ΗΠΑ προς την Ευρώπη αυτόν τον μήνα.
Οι δυσκολίες στην εξασφάλιση του ντίζελ των ΗΠΑ περιπλέκουν μια υπάρχουσα κρίση εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία στο παρελθόν βασιζόταν στις εξαγωγές ρωσικών καυσίμων. Οι ρωγμές ντίζελ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για λίγο σε υψηλό τεσσάρων μηνών άνω των 48 δολαρίων το βαρέλι αυτόν τον μήνα, μειώνοντας τις ευκαιρίες arbitrage (αρμπιτράζ) για αποστολή του καυσίμου στην Ευρώπη.
Πολλοί από τους άλλους προμηθευτές της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή και την Ασία αναγκάστηκαν να διασχίσουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας μεγάλες καθυστερήσεις και καθιστώντας το εμπόριο λιγότερο κερδοφόρο.
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικού ντίζελ μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ αυτόν τον μήνα στα 6,65 εκατομμύρια βαρέλια, από 11,44 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας παρακολούθησης πλοίων Kpler.
“Το ευρωπαϊκό ντίζελ φαίνεται να είναι το βασικό προϊόν που κινδυνεύει λόγω αλλαγής δρομολόγησης, διαθεσιμότητας προμηθειών και παραμορφωμένων arbs”, ανέφεραν οι αναλυτές της Macquarie σε σημείωμα αυτού του μήνα.

Η πτώση του εμπορίου ήρθε όταν το διυλιστήριο Whiting της BP που παράγει 435.000 βαρέλια την ημέρα, στην Ιντιάνα – ένας σημαντικός παραγωγός ντίζελ στις ΗΠΑ – αναγκάστηκε να κλείσει στις αρχές Φεβρουαρίου μετά από διακοπές ρεύματος.

Η διακοπή αυτή συνέπεσε με λειτουργικά προβλήματα σε αρκετές εγκαταστάσεις από ένα ψυχρό κύμα στα μέσα Ιανουαρίου, όπως το διυλιστήριο Port Arthur του Τέξας της TotalEnergies με παραγωγή 238.000 βαρελιών ημερησίως.
Άλλα διυλιστήρια, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας της Motiva Enterprises με δυναμικότητα 626.000 bpd στο Port Arthur, βρίσκονται σε προγραμματισμένες αναβαθμίσεις.

Τα ποσοστά χρησιμοποίησης των αμερικανικών διυλιστηρίων έχουν μειωθεί από σχεδόν 93% στις αρχές του έτους σε 80,6% αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή αποσταγμάτων των αμερικανικών διυλιστηρίων κατρακύλησε στα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα αμερικανικά αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες και τώρα βρίσκονται 10% κάτω από τον εποχικό μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι τιμές του ντίζελ στη βορειοδυτική Ευρώπη αυξήθηκαν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας κατά μέσο όρο τα 118 δολάρια το βαρέλι, έναντι 109 δολαρίων τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.